Groen licht voor vluchten vanaf Lelystad Airport

Lelystad - De Europese Commissie stemt in met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Dat blijkt uit een conceptbesluit dat de NOS heeft ingezien. Het formele besluit wordt eind september genomen.

Alle lidstaten zijn unaniem akkoord gegaan met het voorstel. Hierdoor is een van de grootste obstakels voor de opening van de Lelystadse luchthaven weggenomen.

Door de verkeersverdelingsregel kan het aantal vakantievluchten vanaf Schiphol verminderen, zodat het aantal zakelijke vluchten kan groeien en het (inter)continentale netwerk kan worden versterkt.

Brussel benadrukt wel dat Schiphol geen enkele luchtvaartmaatschappij mag dwingen om te vertrekken naar Lelystad. TUI en easyJet willen bijvoorbeeld op Schiphol blijven. Alleen Transavia is bereid vluchten op te geven, zodat moedermaatschappij KLM die plekken kan gebruiken voor nieuwe overstapvluchten. Corendon twijfelt nog.

In de buurprovincies Gelderland en Overijssel is nog veel weerstand tegen de opening van Lelystad Airport. Zij willen dat het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld en dat laagvliegroutes verdwijnen om geluidsoverlast tegen te gaan.

Verder heeft minister Cora van Nieuwenhuizen nog te maken met de stikstofuitspraak van de Raad van State. Van een opening van de luchthaven in april 2020 zal daarom zeker nog geen sprake zijn.