Taalpunt organiseert spelletjesochtend in Week van de Alfabetisering

Steenwijk - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en spreken. Tijdens de Week van de Alfabetisering van 9 tot en met 15 september zijn in het hele land activiteiten om mensen te informeren over de mogelijkheden om de taal beter te leren. Het Taalpunt Steenwijkerland organiseert op donderdag 12 september een spelletjesochtend met Oud-Hollandse Spelen in De Buze.

Het Taalpunt, dat een onderdeel is van Sociaal Werk De Kop, nodigt al haar taaldeelnemers en taalvrijwilligers uit voor de spelletjesochtend. Zij kunnen deelnemen aan allerlei Oud-Hollandse Spelen en na afloop een pannenkoek eten. De inloop aanstaande donderdag is vanaf 9.30 uur en het programma begint om 10.00 uur.

Leesclub

Het Taalpunt Steenwijkerland zoekt nog steeds vrijwilligers, die kunnen helpen met de taal of ondersteuning kunnen geven bij vragen over digitale vaardigheden. Mensen die beter willen leren lezen, schrijven of spreken zijn ook welkom bij het Taalpunt. Eén van haar activiteiten is de Leesclub in de Bibliotheek van Steenwijk. Deze wordt wekelijks door zo’n vijf mensen bezocht, die samen met twee taalcoaches boeken hardop voorlezen en met elkaar bespreken.

Sjans

Mano is een van de deelnemers daaraan. Hij is in Sri Lanka geboren woont sinds negen jaar in Nederland. Hij gaat ook naar Nederlandse les en bezoekt sinds vier maanden de Leesclub om extra te oefenen met de taal. ‘Ik vind het Nederlands een moeilijke taal, maar heb al veel nieuwe woorden geleerd, zoals sjans,’ zegt hij lachend. Sevim haalt haar schrift erbij en noemt de woorden die zij heeft geleerd: ‘Dilemma, bezwaar indienen en moeren en bouten.’ Zij is al sinds 1992 in Nederland en een jaar lid van de Leesclub.

Geen driestuiversromannetjes

Marleen Groen uit Giethoorn is een van de twee taalcoaches die op de Leesclub aanwezig zijn. Ze pakt een stapeltje boeken, die ze met de deelnemers heeft gelezen. ‘We gebruiken speciale uitgaves voor laaggeletterden met eenvoudige en korte zinnen,’ legt ze uit. Het Dagboek van Anne Frank, Baantjer en Twee Vrouwen van Harry Mulisch zijn voorbeelden hiervan. Geen driestuiversromannetjes dus, maar boeken waaruit de lezers iets kunnen leren van de Nederlandse cultuur.

Afschuwelijk moeilijke taal

Taalcoach Paula van Asselt uit Tuk vult aan: ‘De taaldeelnemers nemen zelf soms folders mee, die we dan met hen bespreken, zoals het onderwerp orgaandonatie. En een man die pas een baan heeft gekregen, kwam met vakliteratuur naar de Leesclub.’ Ze beleeft er veel plezier aan om taalcoach te zijn. ‘Ik vind het leuk om mensen te helpen die gemotiveerd zijn. Je zult zelf maar in een land terecht komen met zo’n afschuwelijk moeilijke taal.’ Marleen werd ook vrijwilliger uit ‘een stukje nieuwsgierigheid naar andere culturen. En ik lees zelf ook graag,’ voegt ze daar nog aan toe.

De Leesclub is vanaf 9 september zes weken lang tijdelijk op maandagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur op de eerste verdieping in de Bibliotheek van Steenwijk. Daarna is de Leesclub op donderdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur. Bel voor meer informatie met telefoon 06-30716592 of kom naar het spreekuur op maandag van 13.00-15.00 en donderdagavond 18.30-20.00 uur in de Bibliotheek.