Verdachte ontkent in moordzaak Halil Erol

Zwolle - De 42-jarige Matthias M. uit Meppel die verdacht wordt van de moord op Steenwijker Halil Erol in 2010 ontkent elke betrokkenheid. Dat zei hij dinsdag in de rechtbank in Zwolle.

Door Michiel Satink

De 34-jarige Steenwijker Halil Erol verdween op zaterdag 6 februari 2010. In Haren werd zijn auto teruggevonden, uitgebrand en zonder kentekenplaten. In juni dat jaar werden buiten Eesveen de armen en benen van de man aangetroffen in een zak. In 2013 werd in Kiersche Wijde bij Wanneperveen nog meer lichaamsdelen van hem gevonden.

Matthias M. was in 2010 ook al verdachte. Zijn zaak werd destijds wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Maar nu zegt het Openbaar Ministerie veel meer bewijsmateriaal te hebben. Eerder was al bekend dat er dna-materiaal van M. is gevonden. De officier van justitie zei dat het gaat om een lange haar van M. in een dekbedhoes waarin lichaamsdelen van het slachtoffer zaten. Ook zou er dna-materiaal van zijn toenmalige vriendin in de hoes zijn aangetroffen.

Cruciaal

Die dekbedhoes vormt een cruciaal onderdeel in het bewijs dat er ligt tegen M., bleek op de pro-formazitting. Het Openbaar Ministerie heeft een foto uit 2006 vanuit de tbs-kliniek waar M. op dat moment vastzat. Hij is eerder tot 8 jaar cel en tbs veroordeeld voor het ombrengen van Anne-Marie van Loon bij de Spokeplas in Noordwolde in 1997. Vermoedelijk heeft hij na beëindiging van de tbs-maatregel de hoes meegenomen toen hij met zijn toenmalige vriendin ging samenwonen.

Hoes van verdachte

Dat er een lange haar van M. in de hoes zat, is ook relevant, aldus de officier. Ten tijde van de dood van Erol had M. korte haren. Die haar is dus van voor die tijd en ondersteunt het idee dat het een hoes van de verdachte was. Volgens de officier van justitie is inmiddels vrij zeker dat het slachtoffer op de middag van 6 februari om het leven is gekomen. Hij was die middag in de woning van M. waar ook zijn ex-vrouw was. Hij kwam die avond niet opdagen op een afspraak in Steenwijk. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar een stoelenhoes, mogelijk van de Ikea, waarmee ook lichaamsdelen zijn verpakt. M. had mogelijk ook zo'n hoes.

Verdachte ontkent

Deze zaak schreeuwt om uitleg, zei de officier, met name over die dekbedhoes. Volgens de advocaat van M. zegt dat niets over de betrokkenheid van haar cliënt bij de dood van het slachtoffer. ‘Dit sluit een alternatief scenario niet uit’', zei advocaat Tina Westerhof-Dijkstra. Dat de telefoon van het slachtoffer die dag een mast in de buurt van de woning van verdachte aanstraalde, past in het scenario dat Erol zijn ex-vrouw achtervolgde. Die was die middag in de woning van M. De verdachte zelf ontkent. ‘Ik snap niks van deze zaak.’

Op 3 december gaat de strafzaak verder met een regiezitting. M. blijft tot die tijd vastzitten.