Verdachte van zware mishandeling in Steenwijk komt vrij

Zwolle Een 22-jarige man uit Witte Paarden die verdacht wordt van een ernstige mishandeling in de uitgaansnacht van 26 mei in Steenwijk komt vrij. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle dinsdag. De verdachte wordt een poging doodslag verweten.

Door Michiel Satink

Het slachtoffer is er slecht aan toe, bleek dinsdag op de pro-formazitting in de Zwolse rechtbank. Hij liep hersenletsel op. Het is de vraag of het slachtoffer ooit volledig zal herstellen. Hij werd volgens het Openbaar Ministerie zonder enige aanleiding door een groep aangevallen. Een van de aanvallers was volgens het OM de 22-jarige verdachte. Hij was mogelijk degene die het slachtoffer, toen deze op de grond lag, hard in het gezicht trapte. En schoppen in het gezicht kan de dood veroorzaken, zei de officier van justitie. Vandaar dat de man verdacht wordt van een poging doodslag.

Meerdere delicten

De verdachte schrok toen hij hoorde van de verwondingen. ‘De koude rillingen lopen me over de rug als ik dit hoor’, zei S. tegen de rechters. Enkele dagen na de mishandeling zijn zeven verdachten opgepakt. Hij zit als enige nog vast. Zijn strafblad was daar mede debet aan. De delicten waarvoor hij wordt opgepakt, lijken telkens ernstiger te worden, las de voorzitter voor uit het dossier.

Al 3 maanden vast

Zijn advocaat verzocht om een schorsing of om het opheffen van de voorlopige hechtenis. Zo kan zijn cliënt de strafzaak in vrijheid afwachten, net als de overige verdachten. De feiten zijn ernstig, maar de man zit al 3 maanden in hechtenis. Volgens advocaat Roel van Faassen ontstaat nu de situatie dat zijn cliënt straks mogelijk langer vastzit dan dat er aan straf aan hem opgelegd kan worden.

De officier van justitie begreep het verzoek en ook de rechtbank kon ermee leven. Wel krijgt hij een locatieverbod en een enkelband om. Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog onbekend.