Minister: ‘Zwientietikken is een traditie’

Den Haag / Steenwijkerwold - ‘Zwientietikken is een traditie en tradities zijn iets van de maatschappij’, schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit naar aanleiding van Tweede Kamervragen over het evenement door de Partij voor de Dieren. Wel zijn er verbeterpunten voor de organisatie, schrijft de minister.

Eind juli vroegen verschillende dierenwelzijnsorganisaties nog om het evenement, vast onderdeel van het Dicky Woodstock Popfestival, af te lasten. De organisatie van het festival gaf hier geen gehoor aan en het zwientietikken ging gewoon door.

Vervolgens werden er kamervragen gesteld. Volgens De Partij voor de Dieren worden ‘de varkens getreiterd ter vermaak van de mens. ‘Vindt u dit verantwoord?’ De partij vraagt zich verder af waar de varkens vandaan komen. ‘Gaat het om biggen die worden vetgemest voor de slacht, om beren die worden gebruikt om sperma te produceren voor de varkensfokkerij of om zeugen die worden gebruikt om aan de lopende band biggen te werpen in de varkensfokkerij?’

Tot slot wil de partij graag weten of het voor deze dieren de eerste keer in hun leven is dat ze buiten komen en aarde of modder onder hun poten voelen

Geen vergunning

Uit antwoorden van de minister blijkt dat de festivalorganisatie geen vergunning had aangevraagd voor het transport van de varkens van- en naar het festivalterrein. Daarom deed de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nader onderzoek naar de herkomst van de varkens. Volgens Schouten waren de dieren afkomstig van een varkensfokker uit de nabije omgeving. De varkens worden voorafgaand aan het festival gehuisvest met veel ruimte op een natuurlijke ondergrond.

Naar hobbyboer

Na afloop van het evenement, waarbij deelnemers geblinddoekt zo snel mogelijk een varken in een modderpoel moeten aantikken, gaan de dieren naar een hobbyboer. Daar verblijven de varkens nog enkele weken, voordat ze naar een slachthuis gaan.

Waarschuwing

Voor deze twee overtredingen kreeg de organisatie van het Dicky Woodstock Popfestival een waarschuwing. Voor het derde vergrijp, het verwijderen van oormerken bij de varkens, is een rapport opgemaakt en kan leiden tot een boete.

Verder schrijft minister Schouten: ‘Zolang er aan wet- en regelgeving is voldaan, is het niet aan mij om hier verder een uitspraak over te doen. Het zwientietikken is een traditie en tradities zijn iets van de maatschappij.’


Gerelateerd nieuws