Optreden Cantica Sacra en Crescendo geeft Kopje Cultuur extra cachet

Steenwijk - Op de zaterdagmiddag van Kopje Cultuur is het tussen 16.00 en 17.00 uur traditiegetrouw volle bak in het middenschip van de Sint-Clemenskerk te Steenwijk.

Tijdens het culturele festival komen de acts van heinde en verre, maar het best bezochte optreden is al jaren dat van de Steenwijkerlandse muziekverenigingen Crescendo Steenwijk en Cantica Sacra.

Combinatie kamerkoor en brassband is succesnummer

De combinatie kamerkoor en brassband is al vele jaren een succesnummer. De aanwezigen lieten zich ook dit jaar weer graag verrassen door beide verenigingen. Ditmaal hadden ze een heuse wereldpremière in petto: het was de eerste maal dat de Missa Santa Cecilia van Jacob de Haan werd opgevoerd in deze bezetting. De vermaarde componist schreef het stuk aanvankelijk alleen voor koor en harmonie, maar hij was bereid om het stuk speciaal voor Kopje Cultuur te arrangeren zodat ook de brassband ermee uit de voeten kon. De Haan was een van de ruim vijfhonderd toehoorders en tot zijn genoegen maakten de twee verenigingen er weer een gedenkwaardig optreden van.

Gedenkwaardig optreden

De zesdelige mis zat ingekapseld tussen een reeks andere indrukwekkende stukken. Denk maar aan het koraal 'Armandale' waarmee Crescendo het concert opende of het mystieke 'De Noche' waarmee Cantica Sacra ten tonele verscheen. Na het a-capella uitgevoerde Muusika en Ubi Caritas werd het publiek getrakteerd op een fraaie vertolking van de Missa Santa Cecilia.

De meeste aandacht van De Haan ging vanzelfsprekend uit naar de twee muziekverenigingen, maar om zich heen zag ook hij diverse mensen die tijdens het concert al hun waardering uitspraken tegen de buurman of buurvrouw. Op fluistertoon werden de samenwerkende partijen veelvuldig gecomplimenteerd voor het geleverde werk.

Eye of the storm

Crescendo sloot het concert spetterend af met Eye of the storm. Buiten scheen de zon, in de Grote Kerk hoorde je de storm waaien. Donder en bliksem gebracht door de blazers en slagwerkers werd in dit stuk afgewisseld met lyrische stukken muziek waarin de wind even was geluwd. Een spectaculair slot van een fraai uur muziek van eigen bodem, hetgeen een staande ovatie van het publiek opleverde. Ook bij diverse kunstenaars die in de kerk hun schilderijen en beeldhouwwerken tentoon stelden gingen de handen op elkaar.

Tevreden dirigenten

Een half uur na het gezamenlijke optreden zijn de twee verenigingen te vinden op een terras in de binnenstad om het concert helemaal af te sluiten. Dirigenten Claartje van Dokkum en John Blanken wisselden een tevreden blik uit. De magische woorden ‘volgend jaar weer’ bevestigen dat Kopje Cultuur zich ook volgend jaar weer mag verheugen op een optreden van beide verenigingen.