DJ school Westerveld weet waar het om 'draait'

Dieverbrug - Het DJ vak leren van een èchte DJ? Dat kan sinds kort bij Muziekcentrum Westerveld. Hier is Deejay Nelson Petter gestart met een nieuwe leslocatie van zijn reeds goed lopende DJ School.

Veel jeugddromen gaan tegenwoordig over een toekomstig bestaan achter de draaitafels, draaiend voor duizenden mensen in hippe clubs of meehossend op stevige beats, tijdens een uitverkocht festival. Nelson Petter, zelf actief in het wereldje, hoopt die wensen met zijn DJ school ook in Westerveld waar te kunnen maken.

In een speciaal hiervoor ingerichte ruimte op het muziekcentrum van Michiel Gerringa in Dieverbrug verzorgt hij sinds september lessen en cursussen voor DJ's in spé. Jongens en meisjes die de beginselen van het vak willen leren. ‘Het is net als de reeds gegeven muzieklessen aldaar, alleen gebruik je nu geen instrument, maar een hele DJ-set’, vertelt Petter.

Passie en enthousiasme

Petter weet waar hij over praat. Al zo'n 25 jaar is hij actief als DJ op festivals, in discotheken en clubs. Nog altijd vol passie en enthousiasme. ‘Gewoon als Deejay Nelson. Je ziet tegenwoordig veel exotische namen langskomen bij DJ's die eigenlijk Jan, Piet of Klaas heten. Ik doe dat niet, dat is een stukje gepaste bescheidenheid. Ik focus me op wat ik doe, niet op hoe ik heet.’

Tijdens al die feesten ontmoet Petter een hoop mensen, die geregeld wat te vragen hebben. Over technische foefjes bijvoorbeeld. Maar ook of hij zijn mening wil geven over een stukje muziek dat iemand zelf in elkaar gezet heeft. ‘Zo is een beetje het idee voor de school ontstaan.’

Goedlopend opleidingsinstituut

In september 2015 ging DJ school Steenwijk van start. Inmiddels een goedlopend opleidingsinstituut in de kop van Overijssel. Plannen voor een 2e vestiging in Westerveld waren er al een tijdje, echter door tussenkomst van een allesverwoestende brand, afgelopen juni waarbij zijn school in Steenwijk volledig in de as gelegd werd, kwam alles even on-hold te staan. Gelukkig konden in augustus de lessen in Steenwijk alweer worden hervat vanuit een tijdelijke locatie en nu, september 4 jaar later, dus ook in Westerveld.

Onderscheidend

Omdat hij niet de eerste is die in Nederland een DJ-school runt, gaat Petter onderscheidend te werk. ‘Aandacht schenken aan de zaken eromheen, dat is een van de krachten van mijn school. Het is niet alleen het draaien van plaatjes, maar ook zaken als hoe je kunt voorkomen dat je niet door de eerste de beste promotor direct financieel onder de tafel door getrokken wordt. Hoe werkt de apparatuur? Hoe archiveer je muziek? Dat soort vragen zijn belangrijk. Daar kan ik bij helpen.’

Al draait het uiteindelijk om de muziek. Die moet goed zijn, anders word je nooit een goede DJ, meent Petter. ‘Ik kan voor geen meter noten lezen, maar hoor wel degelijk of iets vals is of niet past. Het moet op elkaar aansluiten. Als je in een club draait, maar het is niet om aan te horen, loopt iedereen weg. Doe niet alleen je eigen ding, maar kijk ook wat de mensen willen horen. Want het publiek bepaalt of een avond slaagt of niet. Draaien voor 3000 man is niet zo moeilijk. De uitdaging is juist om mensen in een klein gezelschap de dansvloer op te krijgen.’

Voor iedereen

Niet alleen kinderen maar ook zeker volwassenen, elk met zijn of haar specifieke leerdoel en -niveau, kunnen vanaf heden op donderdagen vanaf 10 uur ’s ochtends op afspraak terecht voor lessen van minimaal 40 of maximaal 60 minuten. Lesperiodes worden met een certificaat afgesloten. Tevens zullen er periodiek uitvoeringen voor publiek op het muziekcentrum plaatsvinden in combinatie met diploma uitreikingen.

Voor meer informatie of aanmelding kan men terecht op www.djschoolwesterveld.nl alsook op www.muziekcentrumwesterveld.nl.