Cleanup Day: natuur schoonmaken én schoonhouden

Steenwijk – Zo’n zestig mensen uit Steenwijkerland komen zaterdag in actie om de gemeente op te schonen van zwerfafval. Dat gebeurt in het kader van World Cleanup Day, een initiatief van de Plastic Soup Foundation. De aftrap is bij villa Rams Woerthe, maar het is de bedoeling dat er op tal van plekken zwerfafval uit de natuur geprikt wordt.

Drijvende krachten achter de actie in Steenwijkerland zijn Thom de Vries uit Kalenberg en Berber de Haan uit Tuk. De bedoeling is dat het verzamelde afval wordt geregistreerd. Door wereldwijd al die gegevens te verzamelen, ontstaat er een beeld welk zwerfvuil waar het meest voorkomt. Die gegevens kunnen weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld een politieke lobby om meer te doen tegen zwerfvuil.

Zo’n zestig deelnemers hebben zich inmiddels opgegeven voor de cleanupactie in Steenwijkerland. Deelnemers komen veelal uit Steenwijk, maar ook uit Tuk, Giethoorn, Wanneperveen, Kallenkote, Steenwijkerwold en Vollenhove. De aftrap is om 09.30 uur door wethouder Marcel Scheringa bij villa Rams Woerthe. Live via Facebook zijn de schoonmaakteams te volgen op andere plaatsen. Ook is er medewerking van de ROVA en McDonald’s.

Scouts

De scoutinggroep Johan van den Kornput levert een grote bijdrage met de inzet van zo’n 30 leden. ‘Een goede scout laat de natuur schoner achter dan dat-ie het aantreft’, vertelt Daniël Haveman namens de scouting. Thom de Vries hoopt zoveel mogelijk mensen te inspireren. ‘Als we met ontzettend veel overal actief zijn, gaat dat hopelijk mensen aan het denken zetten. Ook moeten we elkaar meer op het klakkeloos neergooien durven aanspreken’, vertelt De Vries.

Teruggooien

‘Enige tijd geleden zag ik bij de supermarkt iemand in de auto een slaatje opeten en gooide dit vervolgens uit het raam. Toen ik dit opraapte en hem confronteerde boeide het diegene helemaal niets. Ik gaf aan dat dit niet normaal was en gooide het in z’n auto terug.’

Meer informatie: www.cleanup-steenwijkerland.nl