Feestend Forward zet zorgen even opzij

Steggerda - Forward bestaat 75 jaar. Reden voor een feestje, maar op de achtergrond maakt de korfbalclub uit Steggerda zich zorgen om de toekomst.

Ooit telde Forward tussen de 80 en 100 leden. Dat zijn er nu nog dertig. Alleen het eerste team dat midweeks speelt, is nog een volledig Forward-team. De vier jeugdteams leunen voor een belangrijk deel op de buren van De Hoeve. ‘Wat is het bestaansrecht op termijn? Dat baart grote zorgen’, stelt bestuurslid Joke Westenbroek.

Zij maakte de glorietijd van de club mee. In 1978 werd het kampioenschap in de 4e klasse behaald. Forward mocht daarom meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen in Arnhem. Die tijden zijn historie en keren niet meer terug.

Veel herinneringen worden opgehaald

De herinneringen aan weleer werden zaterdag bij de reünie in de voormalige basisschool. De Triangel opgehaald. Het jubileumfeest werd bewust informeel gehouden. Het aantal sprekers bleef zeer beperkt. Namens de KNKV voerde Reint Oostra het woord. Hij zette Benno Vonk en Gonnie Eker in het zonnetje.

Als tweekoppig bestuur zorgden zij er voor dat iedereen in Steggerda kon blijven korfballen. Beiden werden verrast met een KNKV-speld en een bos bloemen.

Meester Nijholt stond aan de basis

Bert Nijholt (de zoon van meester Nijholt die aan de wieg stond van het korfballen in Steggerda) blikte terug. Hij was als kleine jongen door zijn vader besmet met korfbal, zoals veel kinderen in het dorp.

In de beginjaren van Forward nam meester Nijholt de hele klas mee naar het korfbalveld. Hij wilde dat ieder kind - gelovig of niet gelovig - ging korfballen. Bert Nijholt stipte aan dat de wens van zijn vader is uitgekomen.

De reünie lokte zo’n 200 (oud)leden. De oudste deelneemster was Riekie Visser (98). Om het uur draaide een gevarieerde presentatie, gemaakt door Gea Gorte in samenwerking met het archief van Steggerda.

In het archief konden fotoboeken van ondermeer Nijholt worden bekeken. Ook kleding, penningen en medailles waren te zien. Voor iedereen lag er een jubileumkrant klaar.

Simone Rozeboom maakt jubileumkrant

Die is gemaakt door Simone Rozeboom. De jubileumkrant zorgde ervoor dat de vele herinneringen en belevenissen nog eens uitgebreid met elkaar werden gedeeld. Ter afsluiting was er een buffet.

Voor de jeugdleden verzorgden Gerda Spijker en Anita Ent een gezellige ochtend, waarbij uiteraard het korfbal centraal stond. Forward kijkt terug op een geslaagd feest. Het eerste team gaat dus ook dit seizoen zelfstandig door. In Steggerda wordt gepoogd de kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar weer aan het korfballen te krijgen. Het is de bedoeling om voor dat doel de zogeheten kangoeroe-club nieuw leven in te blazen.

Fusie lijkt onvermijdelijk

Op termijn lijkt een fusie met De Hoeve echter onvermijdelijk. Met die club heeft Forward volgens Joke Westernbroek inmiddels een prettige samenwerking. De jeugd speelt in shirts waarin de clubkleuren van beide verenigingen terugkomen. In een eerder stadium was ook Leonidas uit Noordwolde gepolst voor samenwerking. Joke Westenbroek: ‘Zij hebben geen behoefte.’