Gemeentearchief geeft cursus Oud Schrift voor beginners

Steenwijk - Het gemeentearchief Steenwijkerland organiseert in samenwerking met de VUSO een cursus Oud Schrift voor beginners.

Wie in de archieven op zoek gaat naar zijn voorouders of onderzoek doet naar zijn woonplaats of huis, krijgt vroeg of laat te maken met oude handschriften, soms hanenpoten, soms schoonschrift.

Afwijkend taalgebruik

Deze documenten laten zich soms lastig lezen of zijn moeilijk te begrijpen. De letters worden op een andere manier geschreven dan tegenwoordig en het taalgebruik wijkt nogal af van het onze.

Tijdens 6 lessen oefenen de cursisten het lezen van oud schrift uit de 16de, 17de en 18de eeuw. De voorbeeldteksten zijn gekozen uit de regio. Naast het leren lezen van teksten wordt ook de inhoudelijke betekenis ervan behandeld. Met kennis van Oud Schrift komt een rijkdom aan historische informatie binnen uw bereik. Ervaring met archiefonderzoek is niet vereist.

Huiswerk

Het lezen van oud-schrift leer je alleen door praktisch oefenen: lezen en afschriften maken. Cursisten krijgen daarom na afloop van elke les een tekst als huiswerk mee naar huis. Deze tekst wordt in de volgende les gelezen en besproken.

Aanmelden

De cursus bestaat uit 6 lessen en kost € 55,00. De lessen worden gegeven in het gemeentehuis van Steenwijkerland.

De eerste les is op dinsdagavond 1 oktober van 19.30 uur tot 21.30 uur. Aanmelden kan via de website van de VUSO-Volksuniversiteit Meppel/ Steenwijk.