Dick(y) Woets(tock) overleden

Baars - Vogelkenner en natuurliefhebber Dick Woets is op 74-jarige leeftijd overleden. Dick Woets is ook bekend door het Dicky Woodstock Popfestival dat naar hem is vernoemd.

‘Ik heb altijd geleefd vanuit een diep respect voor het natuurlijke leven. Waar zou ik zonder 65 jaar beleving aan vogels zijn geweest. Ik heb me slechts gekwetst gevoeld door die medemensen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het schitterende natuurgebied De Weerribben, maar mijn liefde en oprechtheid voor het behoud van dit zeldzaam waardevolle laagveenmoeras nooit hebben kunnen/willen begrijpen.’ Dat zijn de laatste woorden opgetekend door Dick Woets en gepubliceerd in zijn overlijdensadvertentie. Dick Woets publiceerde vele boeken en artikelen over vogels.

'No blow, no show'

Het Dicky Woodstock Popfestival is naar hem vernoemd. Per toeval ontstaan. Het was 1988: Henk en Marco Kranendonk van café De Karre hadden Armand gevraagd in het café op te treden. Hun vader, wijlen Hein, stond het niet toe. Hij wilde geen ‘wietgedoe’ in zijn café en verbood het hun zoons. ‘No blow, no show’, antwoordde toen Armand en weigerde te komen.

Opening door Dick Woets

Daarom werd het feest in een weiland van wijlen Folkert Munsterman gehouden, waar een tent werd neergezet, toen in Baars. Er werden meerdere bands gecontracteerd om een avondvullend programma te krijgen. Mede-oprichter Henk Kranendonk: ‘Er was nog geen naam voor het festival. Folkert zei tegen zijn buurman Dick Woets: ‘Als jij het festival opent, dan noemen we het Dicky Woodstock Popfestival!’, ook verwijzend naar het beroemde Woodstockfestival in 1969. En zo geschiedde het. Jaarlijks werd Dick uitgenodigd voor het festival. Henk Kranendonk: ‘Ik kwam een paar keer per jaar bij hem thuis en uiteraard een paar weken voor het festival om een vrijkaartje af te geven en een praatje te maken.’

Historische foto

Nog tijdens het 25-jarig jubileum leefden alle grondleggers van het festival nog. Henk Kranendonk verwijst nog naar de foto van hem en met Armand en Dick Woets aan zijn zijde. ‘Dat is nu een historische geworden. In 2015 overleed Armand, in 2018 Folkert en nu Dick Woets. Ja, dat vind ik wel treurig.’ Henk herinnert Dick Woets als ‘een aardige man. Hij had altijd een luisterend oor. Soms wat eigenzinnig en Een bijzonder mens is heengegaan…’ Dick is niet meer, maar zijn naam is voor eeuwig verbonden aan het popfestival.