De Hobbitstee viert 50-jarig jubileum met reünie

Wapserveen - De Hobbitstee bestaat 50 jaar. Het gouden jubileum van de oudste leefgemeenschap van Nederland wordt zondag gevierd met een reünie van oud-bewoners.

De geschiedenis van De Hobbitstee begint in september 1969. Het is de tijd van Provo, flowerpower en het witte fietsenplan. In een toen nog onbewoonbaar verklaard boerderijtje met moestuintje aan de van Zijlweg in Wapserveen sticht de Leidse student Otto Munters een commune.

De naam Hobbitstee is ontleend aan het wezen 'Hobbit' uit de roman 'Houd het klein' van Tolkien. Hobbit is in dat boek een soort intermediair tussen natuur en mens. Tientallen bewoners heeft de leefgemeenschap sinds de oprichting gehad.

Het zelf brood bakken, de grond bewerken op biologisch-dynamische wijze, het verbouwen van de boerderij, kaas maken en het houden van geiten hoorden tot de bezigheden van de Leefgemeenschap. Voor het geld dat nodig was om dit alles mogelijk te maken, was in die tijd een kaarsenmakerij opgericht.

Spiritualiteit

Ook stond spiritualiteit centraal en dit betekende voor sommige bewoners van De Hobbitstee een oriëntatie op de Soefi- dan wel de Baghwanbeweging. De Hobbitstee was jarenlang de spil in het verzet tegen de uitbreiding van het Compagnies Oefenterrein (COT) Havelte, omdat dit ten koste zou gaan van het gebied van de leefgemeenschap zelf.

Het COT werd in 1996 afgeblazen. De bewoners lieten zich in die tijd niet zo maar in de hoek drukken door de buurman, het Ministerie van Defensie. Dat wilde van het terrein van de ‘Hobbits’ en de omliggende velden een oefenterrein voor tanks maken. Er werd net zo lang actie gevoerd tot het plan werd afgeblazen. Ze werden daarbij geholpen door boeren uit de omgeving die met hun tractoren de hekken van de Johannes Postkazerne blokkeerden.

Samenstelling

Sommigen bleven maar een paar weken of maanden op het terrein dat grenst aan het Holtingerveld, anderen woonden er meer dan tien jaar. Allemaal waren ze betrokken bij de ontwikkeling en het behoud van deze natuurrijke plek van vier hectare groot. Van de in 1969 nog compleet kale akker is er over de decennia heen een groene en diverse plek van gemaakt. Een plek waar mensen het net even anders konden doen, zich los konden maken van de norm.

Veranderde in de loop der jaren de samenstelling van de bewoners, wat gebleven is dat er op het terrein al meer dan een halve eeuw allerlei idealen worden uitgevoerd. De huidige bewonersgroep laat ook zien dat hun idealen uitvoeren en ‘het anders doen’ kan in een veeleisende maatschappij.

Het recent gebouwde duurzame huis ‘De Deel’ is daar een prachtig voorbeeld van. De huidige bewoners van De Hobbitstee zijn blij met hun voorgangers. ‘Omdat zij vijftig jaar geleden heil zagen in deze plek, kunnen wij hier wonen en voort borduren op de intentie om groener te leven’, aldus de bewoners.

Vier pijlers

De leefgemeenschap heeft in de loop der jaren tal van ontwikkelingen op het gebied van 'anders wonen, werken en leven' meegemaakt en doorstaan. Maar de kernwaarden zijn daardoor niet veranderd. Nog immer steunt De Hobbitstee steunt op vier pijlers: duurzame ontwikkeling, persoonlijke groei, maatschappelijke betrokkenheid en spiritualiteit. Er worden duurzame doelen verwezenlijkt door te doen. Eigen groenten verbouwen, hergebruik van afval. Op ecologische wijze bouwen én lokaal ondernemen. Iedereen draagt bij met zijn of haar unieke kwaliteiten.

De vaste bewonersgroep van De Hobbitstee bestaat anno 2019 uit een groep van negen volwassenen en zeven kinderen. Alle bewoners voeren een zelfstandig huishouden, alleen of in gezinsverband. Ieder betaalt huur op basis van de grootte van de woonruimte(n), plus een bewonersbijdrage voor collectieve voorzieningen.

Sommige bewoners runnen op De Stee een eigen bedrijf, zoals een biologische bakkerij De Bakstee, Oesterzwammenkwekerij Westerzwam en de biologische pluktuin. De bewoners onderhouden samen de gebouwen, de grond, de permacultuur moestuin en het landschap.

Met een reünie komende zondag vieren de bewoners van de leefgemeenschap hoe bijzonder het is dat de Hobbitstee de oudste woongemeenschap van Nederland is. ‘Oud-bewoners zijn welkom van 11.00 tot 17.00 uur. We nemen ze mee naar De Hobbitstee van nu en horen graag over hoe het toen was.’