OM: dierenleed bij boer moet stoppen

Willemsoord/Zwolle - Een 45-jarige boer uit Willemsoord hoorde maandag een werkstraf en voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. De man wordt ervan verdacht zijn vee verwaarloosd te hebben. ‘Het dierenleed was te fors en te ingrijpend’', zei de officier.

De boer uit Willemsoord is al tien jaar veehouder. Hij nam het bedrijf over van zijn vader maar kwam enkele jaren terug in de problemen doordat zijn melkmachine haperde. Sindsdien stond hij in het vizier van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Er bleek van alles mis

Toen controleurs in maart 2018 langskwamen, bleek er van alles mis te zijn. Een jaar later was de situatie mogelijk zelfs verslechterd. In een van de hokken lag een dood dier, het voedsel was verrot of beschimmeld en diverse dieren zaten zonder water. Het is zwaar overdreven, zei de veehouder maandag tegen de rechters in Zwolle. ‘Water hadden ze wel.’

Dat een aantal runderen door de mest waadde kwam doordat zijn stallen de verkeerde roosters hadden. Aan het aanpassen daarvan was hij niet meer toegekomen. Hij moest na de tweede controle zijn vee verkopen. En omdat hij zich niet aan strenge voorwaarden hield, werd zijn bedrijf zelfs voor een halfjaar gesloten.

Ook komend jaar dicht

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, blijft het bedrijf ook het komend jaar dicht. Naast het stilleggen van het bedrijf voor een jaar eiste hij een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden.

Verklaringen dierenartsen

De advocaat van K. vond dat het schuldig verklaren zonder een straf op te leggen voldoende was. Zo heeft de dierenarts van de veehouder verklaard dat de veestapel in orde was. Die verklaring staat lijnrecht tegenover die van de veearts die door de NVWA was ingeschakeld.

De uitspraak volgt op 21 oktober.

 

Michiel Satink