Actiedag stormschade De Oldenhof brengt 18.000 euro op

Vollenhove - De omgeving informeren over wat er was gebeurd en de pijn van de stormschade enigszins verlichten. Dat was de insteek van de speciale actiedag die aterdag 6 juli op Landgoed De Oldenhof werd gehouden. Het resultaat is een opbrengst van 18.000 euro, waarmee een deel van het landgoed kan worden hersteld.

De nacht van 4 op 5 juni was er één om niet snel te vergeten. Een valwind raasde over De Oldenhof en veroorzaakte een enorme chaos. Meer dan honderd bomen waren geveld of beschadigd tijdens de storm en campinggasten van het natuurkampeerterrein wisten ternauwernood te ontkomen.

Met vereende krachten en veel hulp uit Vollenhove en Sint Jansklooster organiseerden campingeigenaren Taco en Aafke Jongman een benefietdag, waar talloze bezoekers op af kwamen. Een door stoom aangedreven zaagmachine was aanwezig om boomstammen in planken en balken te zagen voor de particuliere verkoop. Paarden waren aan het werk om hout uit het bos te slepen en een kunstenaar zaagde met zijn kettingzaag allerlei sculpturen uit gevallen boomstommen. Ook was meteoroloog Jacob Kuiper van het KNMI aanwezig om uit te leggen wat er zich exact had afgespeeld in die bewuste stormnacht.

Blij met steun

Martin Knol, secretaris van de Stichting Oldenhof, is blij met de steun die is ontvangen. ‘Alle inspanningen hebben nu drie maanden na dato tot een prachtige opbrengst van ruim 18.000 euro geleid. Bovendien hebben we ook nog 40 nieuwe bomen gekregen.’ Het geld dat de stichting heeft ontvangen zal worden gebruikt om de schade te herstellen en om de omgevallen bomen op te ruimen. ‘Omdat het landgoed een rijksmonument is, zijn we hierbij aan allerlei regelgeving gebonden, maar we zijn er druk mee bezig’, aldus Knol. ‘We werken aan een nieuw herstel- en beheersplan voor het landgoed en zullen er ook alles aan doen zodat er volgend jaar weer een goed campingseizoen gedraaid kan worden.’