Drieluik oude Steenwijker ambachten in beeld

Steenwijk - Wat maakte het Steenwijker ijsje zo lekker, waarom zaten touwslagers zo dicht bij de wallen en waren letterzetters niet uit het lood geslagen? Drie oude lokale ambachten komen tot leven in een drieluik documentaires die op 19 november in De Meenthe worden vertoond.

In de documentaire ‘De ijsmaekers van Steenwijk’ komen ijsbereiders en ijsventers aan het woord over het bereiden en venten van ijs. Jan Boschma, Henk Zomermaand en Henk Oost vertellen over het bereiden van het Steenwijker ijs en bekende plaatsgenoten als oud international Kees Kist, Henk Ymker en Aart Keizer laten weten waar ze ijs hebben verkocht en wat hen dat opleverde. Bijzonder het verhaal van Evert Kuper, de buurman van ijsboer Visser aan de Weemstraat, over Vissers ijsbereiding en tbc in de oorlogsjaren.

Oude touwslager

Henk van Dalen is de oudste touwslager van Steenwijk. Er waren in de vorige eeuw nog maar een paar touwslagerijen, allen gelegen bij de Steenwijker wallen. In de documentaire ‘Touwslagerijen kleurden de wallen' vertellen Van Dalen en collega Henk Visscher van Visscher Holland, waarom dit handig was. Visscher haalt een aantal leuke anekdotes aan, waaronder het ontstaan van de bijnaam De Snoek'. Ebel Nijenhuis maakte voor Van Dalen onder meer de bekende Steenwijker touwlamp en Willemijn Middelwijk vertelt over de dagelijkse voettocht van haar ooms van Meppel naar Steenwijk waar hun touwslagerij was gevestigd. Van Dalen ziet nog voor zich hoe een vrouw met bontjas door touw werd gegrepen.

Typograaf

Persen draaien steeds minder kranten doordat de computer steeds meer het geschreven woord vervangt. Maar heel lang waren het de typografen, oftewel letterzetters die met loden letters woorden maakten voor de krant en ander drukwerk. In de documentaire ‘De typograaf legt het loodje' beelden van de voormalige drukkerij Hovens Grève waarin te zien is hoe de Steenwijker Courant oftewel ’t Olde Wief’ werd gemaakt. Ook wordt de teloorgang van de drukkerijen verteld door oud-drukker Leffert de Jonge. Prachtig om typograaf Jan Veen kaarsrecht op zijn bok te zien staan aan het letterzetten. Verbazingwekkend te horen hoeveel uren ze op de bok stonden te werken en hilariteit wanneer er iemand te laat op het werk kwam.

Documentairemakers

De drie documentaires zijn gemaakt door Liesbeth Hermans en Kobie Storm van de Historische Vereniging Steenwijk e.o. en worden op 19 november zowel ’s middags, om 14.30 uur, als ‘s avonds om 20.00 uur vertoond in De Meenthe. De toegang is gratis, alleen is vooraf aanmelden bij De Meenthe verplicht. Kaarten kunnen gereserveerd worden via de website: www.demeenthe.nl Dit is gratis onder 'theater'. Telefonisch reserveren kan ook, maar dan rekent De Meenthe € 2,50 reserveringskosten (0521-514004). Of afhalen aan de kassa op werkdagen tussen 9.30 uur en 16.30 uur. Dit is ook gratis.