Echtpaar Jan en Geertje in ‘Uit elkaar’

Steenwijk - In het tweeluik ‘Uit elkaar’, te zien op woensdagen 23 en 30 oktober bij de NTR op NPO2, staan echtparen na een lang huwelijk samen op een keerpunt in hun leven. Zo ook van Jan en Geertje uit Steenwijk.

Bij één van beiden is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het samen zijn ingrijpend verandert. Een sluipend proces waarbij de één geestelijk en fysiek achteruit gaat en de ander naast partner mantelzorger wordt.

In deel 2 (op 30 oktober) zien we onder andere Jan en Geertje uit Steenwijk. Jan heeft de zorg voor zijn vrouw Geertje maar lijdt zelf ook aan de nodige fysieke kwalen. ‘Doordat je zelf niet echt gezond bent, wordt het lastig om de zorg op te brengen. De band met haar wordt moeilijker, je krijgt zo weinig terug.’ Toch slaat hij een vrijgekomen plek in een verpleegtehuis af omdat het ‘te snel gaat’. Jan is er nog niet aan toe is om Geertje te laten opnemen.

Opgeslokt

‘Uit elkaar’ is een intiem en ontroerend portret van verschillende echtparen die zo goed en kwaad als het gaat omgaan met de ontwrichtende aandoening die hen heeft getroffen. Ze proberen liefdevol mee te bewegen met het ziekteproces van hun partner. Langzaam zien zij hen hulpbehoevend worden. Als mantelzorger worden zij opgeslokt door steeds zwaarder wordende toewijding en de vraag hoe nu verder. De ziekte dwingt hen niet alleen afscheid te nemen van een geliefde, maar ook van een gedeeld leven.

Maatschappelijk pijnpunt

Het tweeluik legt daarmee een belangrijk, maatschappelijk pijnpunt bloot. Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemma’s geplaatst. Huidige verpleeghuizen bieden vaak alleen plek aan de zieke partner, waardoor zij - als er al plek is - uit elkaar worden gehaald.

Liefde

Documentairemakers Frans en Silvia Bromet tonen in Uit elkaar de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. Met oog voor wat er is en was tussen de echtelieden, toont het vooral de liefde die ten grondslag ligt aan het ontwrichtende ziekteverloop waar beide partners doorheen gaan.

De uitzendingen op woensdag 23 en 30 oktober zijn om 20.25 uur bij de NTR op NPO2.