‘Angst uit de taboesfeer halen’

Eesveen - Ze wist niet beter of leven met angsten hoorde bij het leven. Al als klein meisje hoorden angsten voor Manon Lemkens uit Eesveen bij het dagelijks leven. Angst om ziek te worden, om dood te gaan zelfs. Dat betekende overigens niet dat ze zich terugtrok, integendeel: ‘Ik ben juist altijd met veel plezier nieuwe uitdagingen aangegaan.

'Al gingen die hand in hand met angstgevoelens’, vertelt Manon. Misschien juist wel mede door de confrontatie met haar angsten aan te gaan is ze geworden wie ze nu is: een sterke vrouw die weet wat ze wil en één voor één, samen met haar partner Eelco de Vries, haar dromen aan het verwezenlijken is.

‘Niet teveel in mijn hoofd zitten’

En dat is heel wat anders dan de witte laboratoriumjas die ze jarenlang droeg. Bloedonderzoek doen als analist was uiteindelijk toch niet het werk waar haar hart lag. Om dichterbij zichzelf te komen en haar angsten te overwinnen ontdekte ze yoga. ‘Ik ben ook bij een psycholoog geweest, maar ik merkte dat het voor mij beter werkt om niet te veel in mijn hoofd te zitten. Dus iets lichamelijks en meditatiefs als yoga werkt voor mij beter.’

Yoga groeide uit tot haar passie waar ze nu haar werk van heeft gemaakt. Ook begeleidt ze bij de Stichting Angst, Dwang en Fobie mensen die net als zij geplaagd worden door angsten en/of dwanggedachten. ‘En dat zijn er meer dan je denkt’, heeft ze gemerkt. Door er meer over te praten hoopt ze een taboe te doorbreken. ‘Er zijn meer mensen met angsten en fobieën, die daar mee worstelen. Maar je ziet het niet aan de buitenkant’.

Dat is ook de reden dat ze zich heeft laten interviewen door het tijdschrift Vrouw, dat nu in de winkels ligt.

Drank en drugs

Toch is het voor haar allemaal niet zonder slag of stoot gegaan. In haar puberteit ging het mis en viel ze ten prooi aan drank en drugs. ‘Er waren in die tijd teveel triggers en dit was een manier om de angsten te dempen. Maar als het was uitgewerkt kwam het natuurlijk dubbel en dwars terug.’

Eelco en Manon zijn al samen sinds hun middelbare schooltijd. ‘We zijn deze weg in onze speurtocht naar meer bezinning samen in geslagen’, vertelt Manon. Beiden zijn hooggevoelig, waardoor prikkels van buiten extra heftig binnen komen. ‘Eelco steunt mij door dik en dun en we verzorgen nu zelfs bepaalde yoga workshops samen, hij ondersteunt de sessies met muziek, onder andere met klankschalen’.

Valkuil

Een valkuil waar Eelco voor uit moet kijken, is te veel meegaan in Manons angsten. ‘Dat helpt niet’, heeft hij gemerkt. ‘Ik heb mijn eigen issues waar ik aan moet werken, en zij de hare’, vertelt hij. ‘Door aan onszelf te werken en onszelf te ontwikkelen, versterken we onze relatie. Ik bevestig haar niet in haar angsten. Door er dus niet op in te gaan laat ik het bij haar’. ‘Als hij teveel met mij mee gaat daarin, dan versterkt dat het juist’, vult Manon aan.

‘We steunen elkaar door dik en dun. Omdat we samen het hele proces in zijn gegaan en je daarin samen groeit, word je steeds weer verliefd om op dat nieuwe gedeelte van elkaar’. ‘We hebben samen verschillende workshops en meditaties gevolgd waardoor we ons bewust zijn geworden van patronen’, legt Eelco uit.

De komende periode heeft Manon verschillende workshops en trainingen op het programma staan, zoals op 3 november de tweedaagse training Zicht in patronen en contact met je gevoel. Op 15 december geeft ze de training Zacht met Angst.

‘Mijn lessen zijn altijd gericht op persoonlijke groei. Je hebt er ook plezier van in je dagelijks leven’. Na de herfstvakantie biedt ze gratis proeflessen aan. De maand november is bij Yin Yoga Sound de maand van de angst en hooggevoeligheid.

Meer informatie: www.yinyogasound.nl

info@yinyogasound.nl