Karel Loohuis nieuwe voorzitter van museum de Proefkolonie

Frederiksoord - Karel Loohuis is aangetreden als de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Hij volgt daarmee Anneke Haarsma op die het voorzitterschap vanaf de oprichting in 2017 bekleedde.

Loohuis (61) is in het dagelijks leven burgemeester van Hoogeveen en kan bogen op een ruime bestuurlijke ervaring. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en stond zes jaar lang als docent in dat vak voor de klas. Belangstelling voor geschiedenis heeft hij altijd behouden en vanuit die interesse past het voorzitterschap van het in mei van dit jaar geopende museum uitstekend bij hem.

Eigentijds

Loohuis: ‘Museum de Proefkolonie vertelt op een zeer eigentijdse manier over een belangrijke sociaal experiment in de Nederlandse geschiedenis. Het is het verhaal over het rotsvaste geloof van Johannes van de Bosch, de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, dat armoede kon worden bestreden door mensen aan te spreken op hun eigen mogelijkheden. Met hulp voor zover dat nodig was, maar altijd met het doel hen zelfstandigheid te laten ontwikkelen en hen regie over hun eigen leven te laten nemen.’

Museum de Proefkolonie is een van de vijf musea van provinciaal belang’ en behoort daarmee samen met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Het Gevangenismuseum, het Hunebedcentrum en Museum de Buitenplaats tot de belangrijkste musea van Drenthe.