Werkstraf voor en stillegging bedrijf van veehouder

Zwolle- Een 46-jarige boer uit Willemsoord heeft een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een werkstraf van 100 uur gekregen. Ook is zijn bedrijf voor een jaar stilgelegd.

Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De boer uit Willemsoord is al tien jaar veehouder. De laatste jaren stond zijn bedrijf onder een vergrootglas bij de controlerende instanties. In 2018 en opnieuw dit jaar controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de situatie op het erf. In een van de hokken lag een dood dier, het voedsel was verrot of beschimmeld en diverse dieren zaten zonder water. Ook lag er in het hok van enkele pony's het kadaver van een rund, deels onder een dikke laag stro. Alleen aan het geraamte en een deel van de nog aanwezige vacht viel af te leiden dat daar ooit een rund was gestorven.

De rechtbank meent dat de agrarisch ondernemer ernstig tekort is geschoten in de verzorging van zijn vee. Zijn bedrijf was al voor de duur van een halfjaar gesloten. De opgelegde werkstraf is lager dan de eis van 150 uur. De rest van de straf is gelijk aan de eis van het OM.

Michiel Satink