Giethoorn is twaalf AED’s rijker

Giethoorn – ‘Ik hoop dat dit een investering is waar we geen gebruik van hoeven te maken.’ Giethoorn is twaalf AED’s rijker, maar als het aan Gieters Belang-voorzitter Evert van Dijk ligt, blijven de defibrillators voor altijd onaangeroerd. ‘Maar dit geeft gewoon een extra veilig gevoel.’

Donderdag was er bij restaurant De Eetkamer van Giethoorn een momentje om de plaatsing van de AED’s feestelijk te markeren. Het Gieters Belang, Giethoorn Onderneemt en de gemeente Steenwijkerland sloegen de handen ineen om de twaalf AED’s mogelijk te maken. In het kader van de gebiedsgerichte aanpak trok de Gieterse werkgroep Veiligheid de conclusie dat de AED-voorziening in het toeristische dorp wel een opfrisbeurt kon gebruiken. Ook rezen er vragen over de aanrijtijden bij medische noodgevallen.

Giethoorn had de beschikking over ten minste zes AED’s, maar deze hingen allemaal binnen. ‘Dus ’s nachts waren die AED’s niet bereikbaar’, legt wethouder Tiny Bijl uit. ‘Op zich begrijpelijk, want AED’s die buiten hangen, moeten in een verwarmde kast hangen’, vult Van Dijk aan. Met vereende kracht werd een plan van aanpak opgesteld. De gemeente legde een geldbedrag in en Giethoorn sprak zijn koppengeld aan en daarmee werden zes AED’s van binnen naar buiten gehaald. Bovendien werden zes nieuwe defibrillators aangeschaft.

Ondernemers in het dorp nemen de onderhoudskosten voor hun rekening. ‘En zo is het een mooie samenwerking tussen iedereen’, zegt wethouder Bijl. ‘Giethoorn wordt steeds drukker, maar we willen het dorp leefbaar houden. AED’s zijn in dat kader onmisbaar. Maar ook ik hoop dat de AED’s zullen verstoffen, want je wilt ze natuurlijk liever niet gebruiken.’ Met de plaatsing van de apparaten is nog niet al het werk klaar. Het is de bedoeling dat er extra trainingen komen om de draagbare defibrillator te kunnen bedienen. Ook wordt er nagedacht over een kaart waarop alle AED’s zijn gemarkeerd.

De AED’s hangen onder andere bij het Kulturhus, restaurant De Lindenhof, grand café Fanfare, De Eetkamer van Giethoorn, de Spar, pannenkoekenhuis De Witte Hoeve, verzorgingstehuis Zonnewiede, jachthaven de Zuiderkluft, Agro Giethoorn, bij de kantine van sv Giethoorn en de Kruumte.