Blokzijl heeft primeur voor eerste toegangspoorten

Blokzijl - In Blokzijl komen voor het nieuwe toerismeseizoen in 2020 een Spot en een Baak: twee herkenbare punten waar bezoekers informatie over de omgeving krijgen en waarmee de herkenbaarheid van Blokzijl wordt vergroot.

De Spot en Baak zijn onderdeel van het Landmarks project van de Stichting Weerribben-Wieden waarmee zij de herkenbaarheid en de naamsbekendheid van het gebied wil vergroten. Bea Claessens, opdrachtgever vanuit de stichting: ‘We zijn hiermee weer een stap dichterbij de bouw van de eerste welkomstpoort. Een markante toevoeging die de identiteit en samenhang van dit gebied benadrukt.’ De stichting maakte dit bekend tijdens twee avonden voor plaatselijke belangen in Blokzijl en Paasloo.

Digitaal bord

De Spot vervangt de TOP-locatie in Blokzijl, het Toeristische Overstap Punt. Bezoekers kunnen hier hun auto parkeren en de stad lopend of op de fiets verkennen. Er komen bankjes en nieuwe borden waarop de bezoeker informatie en verhalen kan vinden. Onderdeel hiervan is een digitaal bord met actueel nieuws en evenementen.

Een Baak aan de haven

Aan de oostkant van de haven in Blokzijl staan nu informatieborden. Deze worden vervangen door Baken die informatie over de locatie en omgeving geven. Het verschil tussen de Spot en de Baak is dat de Spot een plek is waar bezoekers kunnen parkeren en waar eventueel andere faciliteiten te vinden zijn. Vanuit de Spot kunnen bezoekers hun activiteiten starten. De Baak geeft alleen informatie over de plaats en biedt verder geen faciliteiten.

Het Landmarks project

Met het Landmarks project wil de stichting Weerribben-Wieden de identiteit van het gebied versterken. Het bestaat uit drie onderdelen: Landmarks, Spots en Baken. Landmarks zijn herkenbare welkomstpoorten die bezoekers op gastvrije wijze door het gebied leiden om onder andere toerismespreiding te stimuleren. Ze leggen de focus op de rijke cultuur en natuur van het gebied. De Spots vervangen een aantal van de huidige TOP’s, de Toeristische Overstap Punten en zijn startpunt voor bezoekers om het gebied in te gaan.

Cultuurhistorie

De Baken zijn herkenbare borden waarop informatie wordt gegeven. Kunstenaar Erick de Lyon ontwerpt alle toegangspoorten, Spots en Baken. Passend bij de identiteit van het gebied. Hij gebruikt hiervoor materiaal dat verwijst naar de cultuurhistorie. De belangrijkste materialen die hij gebruikt zijn riet en zwart staal.

Rob Olde Kalter, projectleider Landmarks: ‘Er zijn meerdere locaties in het gebied Weerribben-Wieden waar we een welkomstpoort willen realiseren. Dat kan niet allemaal tegelijk. We geven prioriteit aan locaties op basis van draagvlak en uitvoerbaarheid. De uitwerking doen we samen met lokale betrokkenen.’