'De taal van het dansen is universeel'

Steenwijk - Vier dagen lang stond Steenwijk in het teken van Cadansa. Een internationaal festival, voor het eerst in De Meenthe in Steenwijk. Bezoekers uit maar liefst 21 landen streken hier neer om dansen op live muziek, dans- en muziekworkshops te volgen en te genieten van het festival. Het festival was een groot succres en komt volgend jaar weer naar Steenwijk.

Van 24 tot en met 27 oktober waren alle hotelkamers in de regio vol, alle B & B’s en campings waren gevuld met enthousiaste aanhangers van Cadansa. Elke dag werd het festival bezocht door 900 mensen. In totaal waren er 28 optredens van internationale acts.

Gratis voor inwoners Steenwijkerland

Donderdag was voor mensen uit Steenwijk en omgeving gratis toegankelijk, met een introductieworkhop balfolkdansen. Een mooie manier om de basispasjes van een aantal dansen onder de knie te krijgen.

Europese volksdansen

‘Als je dansen leuk vind heb je wat gemist afgelopen weekend’, vertelt een bezoekster uit Steenwijk. ‘Het enige wat je namelijk nodig hebt om dit vriendelijke dansfestival te overleven is plezier in dansen. Vergelijk het met een salsa avond, alleen dans je hier Europese volksdansen (kring, lijn of in paren). Je wisselt vaak na of tijdens een dans van partner, waardoor je makkelijk mensen leert kennen. Ken je de passen niet? Geen probleem, iedereen is welwillend je mee te voeren en de basis te leren (er zijn gelukkig ook workshops).’

Volgend jaar weer

Fijn dat de taal van dansen universeel is, vindt zij, ‘want ik heb bijna alle nationaliteiten uit Europa bij de hand gehad. Maar ook alleen kijken en luisteren is een feestje’. Zij stelde haar huis ter beschikking voor enkele overnachtingen aan Cadansabezoekers en in ruil daarvoor ontving ze van de organisatie vrijkaartjes voor een dag naar keuze. ‘Een nieuwe ervaring rijker! Ik geniet nog na met spierpijn in mijn kuiten, nieuwe bands om te beluisteren, zoekend naar Balfolk workshops met een glimlach op m'n gezicht. Steenwijk laten we volgend jaar dit festival omarmen, van 22-25 oktober 2020 in de Meenthe. Stel je huis open en laat je meevoeren op opzwepende klanken van altijd live folkmuziek.’

Wat is Balfolk?

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Plezier hebben is belangrijker dan de goede pasjes zetten. Je hebt geen vaste partner nodig; op een bal kan je iedereen ten dans vragen en door iedereen ten dans gevraagd worden. En soms dans je juist met z’n allen. Bij veel evenementen wordt er een korte workshop vooraf gegeven. Daardoor kan iedereen zo meedoen. Meer gevorderde dansers hoeven zich zeker ook niet te vervelen, in elke dans is ruimte voor variaties en improvisatie.

Meer informatie: www.cadansa.nl