Vuurwerkangst bij uw huisdier?

Aangeboden door: Welkoop Steenwijk

Het einde van het jaar is weer bijna in het zicht. Niet iedereen wordt vrolijk van deze knallende afsluiting van het jaar. Huisdieren met een angst voor vuurwerk komt veel voor. Wat kan Welkoop voor uw maatje betekenen?

Training is de moeite waard, voorkomen is beter dan genezen.

De allerbeste therapie voor vuurwerkangst is gedragstraining. Hier moet u eigenlijk op 2 januari direct mee beginnen. Heeft uw pup of kitten nog geen ervaring met vuurwerk, dan is het juist van belang om hem er aan te wennen zodat hij het geluid normaal gaat vinden. Op deze manier kunt u angst voorkomen.

Middelen die te vinden zijn bij Welkoop voor de ondersteuning tijdens oud & nieuw.

 • Voeding: zowel voor de hond als kat kunt u een voeding vinden die speciale kruidenextracten hebben als toevoeging wat rustgevend werkt in stress situaties. Belangrijk is dat u hier minstens 3 weken van te voren mee begint.
 • Vuurwerk cd: met een cd kunt u op ieder moment uw huisdier opbouwend laten wennen aan het geluid. Dit is niet alleen voor vuurwerk maar ook bijvoorbeeld voor angst bij onweer.
 • Thundershirt: dit is gemaakt van zacht en elastisch materiaal. Het shirt geeft een constante druk op het lichaam, wat zorgt voor een ontspannend effect op het zenuwstelsel. Laat de hond bij het dragen van het shirt nóóit alleen.
 • Rustgevende verdamper: voor de hond is de verdamper van het merk Adaptil verkrijgbaar, voor de kat onder de naam Feliway. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. U steekt deze verdamper simpelweg in het stopcontact, minimaal 2 weken vóór oudejaarsdag.
 • Spray, druppels en halsband: van de merken Adaptil, Feliway en Beaphar no stress, hebben wij ook sprays, druppels voor op de huid en halsbanden beschikbaar. Adaptil en Feliway werken met feromonen, de producten van Beaphar hebben de werking door middel van valeriaanextract. Begin ook met deze producten minimaal 2 weken voor oudejaarsdag.
 • Tabletten: Adaptil heeft voor honden ook nog tabletten, deze tabletten zijn snelwerkend en niet sederende angstremmers op basis van natuurlijke stoffen. Geef een tablet een half uur voor de stress situatie voor het gewenste effect en kan indien nodig gecombineerd worden met andere producten van Adaptil.
 • Afleiding: belangrijk is dat uw huisdier toegang heeft tot z’n eigen, veilige plekje. U kunt hem op de momenten met veel knallen het beste dan ook afleiden met z’n favoriete speelgoed, een lekker bot of uitdagende spelletjes. Katten kunnen erg rustig reageren op speelgoed met bijvoorbeeld catnip. Dit is tevens ook verkrijgbaar in een spray die u bijvoorbeeld op de krabpaal kunt sprayen.

 

Nog wat extra tips

 • Laat uw hond aangelijnd uit en zorg ervoor dat de gegevens van de chip actueel zijn. Laat eventueel katten niet meer naar buiten op oudejaarsdag en vergrendel het kattenluik.
 • Sluit gordijnen, laat het licht aan en zet eventueel de radio of televisie aan waardoor prikkels van buiten minder opvallen.
 • Tegenwoordig proberen veel Nederlanders zich te houden aan de regel om geen vuurwerk af te steken op oudejaarsdag tussen 22:00u en 23:00u zodat honden een rustige plaspauze buiten kunnen houden.
 • Straf het dier nóóit voor een angstige reactie! Daarmee maakt u de situatie voor het dier nog enger en zal hij nog banger worden. Probeer zo normaal en kalm mogelijk te reageren, bied gezelschap aan als uw huisdier daar behoefte aan heeft.
 • Tabletten die gebruik maken van vetranquil of clomivet zijn af te raden. Door deze middelen verslappen honden en katten lichamelijk wel maar geestelijk zijn ze juist extra gevoelig voor geluid. Uw huisdier is dan juist nog angstiger, maar kan het niet uiten!

Voor een advies op maat kunt u langskomen bij Welkoop Steenwijk op de Roomweg 1 in Tuk.