Gesprek over exploitatie passantenhaven

Oldemarkt/Wolvega - De deur staat in Weststellingwerf nadrukkelijk open voor een commerciële partij uit de gemeente Steenwijkerland die de passantenhaven van Driewegluis wil exploiteren.

Dat stelt wethouder Roelof Theun Hoen van de gemeente Weststellingwerf.

In Weststellingwerf is geen interesse, maar Bouwe van Wijk van de jachthaven aan het Dwarsveld in Oldemarkt toonde tijdens een commissievergadering in oktober wel interesse. Van Wijk wil werken met mensen de een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Maar ook dan zal volgens Hoen zonder subsidie de passantenhaven nooit te exploiteren zijn. Toch is er op 7 november een gesprek met de ondernemer en de bezorgde Plaatselijk Belang vereniging van Oldemarkt.

Zorg in Oldemarkt

De zorg in Oldemarkt is dat als de gemeente Weststellingwerf de haven bij Driewegsluis aan de overzijde van de rivier de Linde blijft exploiteren er gevolgen zullen zijn voor de haven in Oldemarkt. De gemeenteraad deelt die zorgen, maar besloot maandag niettemin unaniem, dat bepaalde economische activiteiten in het algemeen belang plaatsvinden. Daardoor hoeven niet alle kosten te worden doorberekend in de tarieven.

Door dat besluit te nemen werd voorkomen dat de haven per 1 januari dicht gaat. Dat hoeft dus niet uit te sluiten dat de gemeente alsnog in gesprek gaat met gegadigden, zoals Bouwe van Wijk. Als het aan het college ligt wordt er ook nog een miljoen euro geïnvesteerd in de haven, maar dat voorstel wordt later naar de raad gestuurd. De gemeente nam de exploitatie van de haven in 2017 over van de stichting Waterrecreatie Steenwijkerland.