Stormloop op plaatjes

Steenwijk - De ruildag die Albert Heijn Teun van Etten dinsdag organiseerde is massaal bezocht. Wie nog niet alle 216 plaatjes verzameld had in het boek ‘Groeten uit Steenwijk’ kon ’s middags in de Meenthehof of ’s avonds in de winkel aan Het Schar zijn slag slaan.

De actie liep afgelopen zondag af. In totaal zijn 1 miljoen plaatjes uitgedeeld. 

Sanne (9) heeft zich strategisch opgesteld op het pad dat naar de ingang van de Meenthehof leidt. ‘Wilt u ruilen,’ vraagt ze aan iedere nieuwe bezoeker. Ze hoopt zo de concurrentie te slim af te zijn. Harrie (63) komt net aanlopen en probeert meteen zaken te doen: ‘Ik mis nog plaatje nummer 94, 102, 120 en 150,’ zegt hij. Hij woont sinds drie jaar in Steenwijk en doet mee aan de plaatjesactie om meer over de historie te weten te komen.

Sociale happening

In de Meenthehof zelf krioelen de ruilpartners door elkaar heen. Tientallen mensen lopen rond met lijstjes met ontbrekende nummers of zijn druk bezig om hun ruilwaar op een tafeltje uit te spreiden. Dinie de Vries heeft haar verzameling al compleet, maar blijft nog even rondkijken. ‘Dit is genieten, geweldig dat we hier allemaal met plaatjes bezig zijn. Als je het boek nog niet vol hebt, dan krijgt je het hier wel vol,’ zegt ze enthousiast. Een andere vrouw is ook lyrisch over de ruildag: ‘Dit is fantastisch, het geeft mij hoop, in deze rottijd zouden we dit vaker moeten doen.’ Atie Wijs vindt het vooral een geweldige sociale happening. ‘Hier ontmoet je heel spontaan veel mensen.’

25 jaar ondernemer

Martin van Etten is onder de indruk van het hoge bezoekersaantal in de Meenthehof. ‘Het is behoorlijk veel drukker dan verwacht, we schatten dat er vanmiddag wel tussen de 500 en 1000 mensen zijn geweest.’ Om de ruilers een handje te helpen deelt hij boeken en plaatjes uit, die klanten hem schonken. Zijn ouders bedachten de verzamelactie omdat zij 25 jaar ondernemer zijn. Ger Scheenstra schreef de teksten voor ‘Groeten uit Steenwijk’. Wie zijn verzameling na de ruildag nog niet compleet heeft, kan nog terecht op de facebooksite ‘Groeten uit Steenwijk stickers ruilen’.