Villa Kalkoven (her)opent de deuren

Meppel - Thijs de Lange en Stefan Hoekstra (her)openen op zaterdag 9 november hun restaurant Villa Kalkoven. Het monumentale pand aan de Steenwijkerstraatweg is de afgelopen maanden volledig verbouwd door de jonge ondernemers.

De visie van Thijs en Stefan staat al sinds de overname van het restaurant heel duidelijk op papier. Het moodboard staat nog in de hoek. ‘Onze ideeën hebben we heel goed kunnen uitvoeren’, legt Stefan Hoekstra (25) enthousiast uit. We hebben de ruimtes als het ware omgewisseld. Het à la carte-gedeelte bevindt zich nu tussen de kalkovens, om een intieme setting te creëren. We hebben in deze ruimte een bar geplaatst en de zaal zo ingericht dat je er met zijn tweeën of vieren kunt dineren, maar ook met een grotere groep prima kunt aanschuiven.’

‘De zaal achter - met uitzicht over de Drentsche Hoofdvaart - is in gebruik voor feesten en vergaderingen. In de tussenruimte hebben we een huiskamer gerealiseerd met een open haard en heerlijke loungestoelen. Hier kunnen gasten een kopje koffie met huisgemaakt gebakje nuttigen of een borrel drinken. We hebben de ruimtes een moderne, frisse uitstraling gegeven.’

Jongensdroom

Op de menukaart prijken nieuwe gerechten. Veel biologisch en van leveranciers uit de regio. Er worden lokale biertjes geschonken en ook de wijnen zijn biologisch. ‘We zetten in op duurzaamheid. Dat vinden we belangrijk. We hebben gekozen voor wijnen uit Europa, omdat er minder vlieguren voor nodig zijn om deze in Nederland te krijgen. Tuurlijk kost het ook vlieguren om ze op de juiste bestemming te krijgen, maar het is een stuk minder ver dan Afrika of Nieuw-Zeeland. Zo hebben we overal wel een visie op.’

Voor Thijs de Lange (25) is een jongensdroom is in vervulling gegaan. ‘Ik roep al sinds mijn 12e dat ik een eigen restaurant wil runnen’, vertelt hij. ‘Mijn ouders hebben een biologische zuivelboerderij. Biologisch voedsel is me met de paplepel ingegoten. Daar komt ook de passie voor goed eten vandaan.’

De keuken is het domein van Thijs. Als chefkok zorgt hij, samen met zijn collega-koks, voor smaakvolle gerechten. Stefan draagt zorg voor de bediening. ‘Iedereen in het team is verantwoordelijk voor de goede beleving in het restaurant. De mensen uit de keuken lopen af en toe mee in de bediening. Je ziet weleens strijd tussen de keuken en de bediening. Dat is bij ons niet aan de orde. We willen gasten laten genieten van een heerlijk avondje uit eten, op een unieke locatie en voor een betaalbare prijs.’

Nieuwe ingang

Restaurant Villa Kalkoven (voorheen de 3 Kalkovens) kwam op het juiste moment op het pad van de jonge ondernemers. De droom van Thijs en het (voormalige) werk van Stefan kunnen hier prima worden gecombineerd.’ Stefan: ‘Ik zat in de recreatieve sector. Deed veel met sportevenementen. We hebben het thuis vaak gehad over een eigen restaurant. Toen duidelijk werd dat we hier écht voor zouden gaan, ben ik de horeca ingegaan. Met Villa Kalkoven kunnen we alle kanten op. We willen het recreatieve deel gaan realiseren door bijvoorbeeld fietstochten te organiseren door de regio.’

Thijs vult aan: ‘Ook lijkt het ons mooi om een steiger te plaatsen, waar zomers bootjes aan kunnen leggen. En natuurlijk een prachtig loungeterras.’ Tevens willen de heren een nieuwe ingang realiseren bij het a la carte-restaurant. ‘Zodat je meteen in de sfeervolle ruimte terecht komt.’

Verbouwing

Maar als eerste staat nog de verbouwing van de achterzaal op het programma. ‘Nu wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing van het a la carte-gedeelte en de huiskamer. Dan nemen we heel even een adempauze. Begin volgend jaar pakken we de grote zaal aan. We vinden het in ieder geval prachtig dat de mensen zo nu en dan al een kijkje komen nemen. Vaste gasten, die elke keer even komen kijken hoe ver we al zijn. Maar ook nieuwe gezichten. Mensen die hebben gehoord dat we de boel aan het opknappen zijn, of die op aanraden van anderen bij ons komen eten. Veel mensen hebben wel een herinnering aan de kalkovens. Dat is heel erg leuk om te horen.’

Thijs: ‘Geen dag is hetzelfde. Het ene moment is er een grote bruiloft, dan weer een gezellig verjaardagsfeest. Het andere moment bedien je gasten in het restaurant.’ Stefan: ‘Het maakt je werk in ieder geval nooit saai. Het mooiste is dat we groepen en het restaurantgedeelte tegelijk kunnen bedienen.’

Heropening

Om iedereen kennis te laten maken met het vernieuwde restaurant, vieren Stefan en Thijs op zaterdag 9 november de heropening van het restaurant. De datum is niet toevallig gekozen. Het is die dag namelijk 25 jaar geleden dat de vorige eigenaar zijn restaurant opende.

‘Iedereen kan een kijkje komen nemen. Om kennis te maken, om afscheid te nemen van de vorige eigenaar, om gewoon rond te kijken. Er spelen muzikanten, we serveren een hapje en een drankje. Tevens zijn we beiden die week jarig en we proosten op de verbouwing. We hebben Oud Meppel uitgenodigd. Zij vertellen desgewenst over de historie van de kalkovens en nemen oude foto’s mee. Ook is onze wijnleverancier aanwezig. We willen graag aan Meppel en omgeving laten zien wie we zijn en waar we voor staan.’ Vanaf 20.00 uur zijn gasten welkom.

Villa Kalkoven is gevestigd aan de Steenwijkerstraatweg 98 in Meppel. Het restaurant is geopend van woensdag tot en met zondag. Uiteraard is er in overleg van alles mogelijk. Bel met 0522-240200 of mail naar welkom@villakalkoven.nl.