‘Orange the World’ kleurt Markt oranje

Steenwijk - De internationale campagne ‘Orange the World’ krijgt in de periode van 25 november t/m 10 december in Steenwijkerland volop steun.

De campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen uit te bannen wordt ondersteund met een groot scala aan activiteiten.

Zo wordt de Markt in Steenwijk in deze periode elke avond oranje verlicht. Oranje is de kleur van de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

‘Hopelijk volgend jaar ook de toren en villa Rams Woerthe in oranje licht’

,,Het wordt een jaarlijks terugkerend evenement in Steenwijk, en we hopen ook dat het elk jaar groter wordt’’, aldus Petra Barelds Heegsma van de de Soroptimistenclub Kop van Overijssel, die de campagne actief ondersteunt. ,,Volgend jaar zouden we het liefst nog meer objecten oranje uitgelicht zien, bijvoorbeeld de Steenwijker toren en/of villa Rams Woerthe’’.

Expositie in gemeentehuis

Samen met de Soroptimistenclub Kop van Overijssel organiseert de gemeente een expositie rondom het thema huiselijk geweld. De expositie met als titel ‘Veilig thuis’laat de impact en omvang van huiselijk geweld in Nederland en in Steenwijkerland zien.

Maaike Brunekreef heeft de expositie samengesteld en is aanwezig bij de opening om het verhaal achter de expositie toe te lichten. De expositie is te zien in het gemeentehuis. De openingshandeling vindt plaats op maandag 25 november om 16.00 uur, in de hal van het gemeentehuis aan de Vendelweg.‘Laat uw steun blijken door een oranje kledingstuk of accessoire mee te nemen’, is de oproep.

Film

Verder verzorgt de Soroptimistenclub Kop van Overijssel diezelfde avond (maandagavond 25 november)de film Tyrannosaur in de Meenthe (aanvang 20.00 uur, kaarten €7,50). Een film over misbruik en woede in relaties. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Ook Kringloopwinkel haakt aan

Op 27 november gaan de Soroptimisten mandarijnen uitdelen bij RSG Tromp Meesters en op 28 november worden klanten van de Kringloopwinkel Steenwijk getrakteerd op oranjekoek. De Kringloop haakt ook aan; onder andere door een oranje kledinghoek in te richten.

Activiteiten tijdens de weekmarkt

Op zaterdag 30 november is de Soroptimistenclub aanwezig tijdens de weekmarkt om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Er is een rad van fortuin waarbij mooie prijzen te winnen zijn zoals een weekendje Vlieland of een gratis interieuradvies. Ook gaan ze leuk verpakte chocoladeletters met een oranje toefje verkopen, die zijn gemaakt door leerlingen van het Deltion College. Het geld wat ze met de activiteiten inzamelen gaat naar Kadera (Blijf van m'n Lijf in Zwolle).

Oranje vlag wappert bij het gemeentehuis

Daarnaast wappert bij het gemeentehuis in Steenwijk de oranje vlag tijdens de gehele actieperiode.

In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november en 10 december 16 dagen lang actie gevoerd. Een niet zonder reden, want één op de drie vrouwen in de wereld is slachtoffer van lichamelijk od seksueel geweld.

Internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne, onder andere door gemeenten en provincies op te roepen een gebouw, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten tussen 25 november en 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action against Violence'.

In 2018 deden voor het eerst gemeenten en provincies mee; 25 gemeenten en drie provincies verspreid over het land lichtten gezamenlijk meer dan 40 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit. Dit jaar wordt dit aantal naar verwachting minimaal verdubbeld.