Inwoner Willemsoord wil collectieve nulmeting vanwege gaswinning

Willemsoord - In Willemsoord is inwoner Pieter Dingerdis een initiatief gestart om een Collectieve Nulmeting te organiseren in verband met de gaswinning in de regio. „In onze regio is dit duidelijk waarneembaar in Diever/Wapse, Vinkega, Blesdijke, De Blesse en Oldelamer. Verder is er in Noordwolde het besluit tot het aanboren van nieuwe gasvelden”, aldus Dingerdis.

Volgens Dingerdis is in Willemsoord, dat nabij vier gasvelden ligt, schade aan huizen ontstaan door voorgaande gaswinningsporjecten. „Wanneer u in een proces terechtkomt, inzake schadevergoeding, slepen de gaswinner en de overheid u mee in een ingewikkeld juridisch steekspel, waar voor een leek geen doorkomen aan is”, aldus Dingerdis. Hij pleit daarom voor een onafhankelijke nulmeting.

„Deze is veel specifieker dan die van de overheid. Bij deze meting wordt de huidige staat van de woning zeer gedetailleerd in kaart gebracht. Uit jurisprudentie over schadegevallen blijkt dat er vaak problemen zijn in verband met met bewijslast; komt de schade door de gaswinning? Hoe kan men dit aantonen? Wanneer is het aannemelijk, voor een rechter, dat schade het gevolg is van gaswinning? Een Nulmeting is dan vaak toch een doorslaggevende factor.”

Het doel van zijn initiatief is eenvoudig: collectieve inkoop om voor alle deelnemers een gunstig geprijsde offerte te kunnen aanbieden. Volgens Dingerdis hebben twintig pandeigenaren al medewerking toegezegd. Aanmelden bij Dingerdis kan tot 15 december via tegengaswillemsoord@hotmail.com.