Steenwijkerland ziet strenger toe op verkoop lachgas

Steenwijk – Steenwijkerland gaat strenger controleren op de verkoop van lachgas in horecagelegenheden. Burgemeester Rob Bats krijgt signalen dat er lachgas wordt verkocht in diverse horeca, terwijl verkoop van lachgas verboden is in horeca.

‘Ik krijg veel signalen van bezorgde ouders’, zei Bats dinsdagmiddag tijdens een persmoment. Volgens hem komen de signalen uit Steenwijk, maar ook uit andere kernen in Steenwijkerland. De burgemeester wil daarom het toezicht verscherpen, óók om in kaart te brengen hoe veel lachgas er nu daadwerkelijk verkocht wordt. ‘Ik wil allereerst zicht krijgen op de problematiek. Ik wil het op voorhand niet groter maken.’

Bij overtreding volgt eerst een waarschuwing. Mocht een horecagelegenheid de geldende regels in de Drank- en Horecawet blijven negeren, dan kan dat zelfs leiden tot sluiting. ‘Tegen het gebruik kunnen wij niets doen. Het is niet illegaal. Tegen de verkoop in horecagelegenheden wel, dat is namelijk bij wet verboden’, aldus Bats.

Lachgas is een populaire partydrug onder jongeren. Toch is lachgas niet geheel zonder gevaar. Aan het gebruik kleven diverse gezondheidsrisico’s.