Noodlijdend bezoekerscentrum wordt omgetoverd tot European Wetland Center

Ossenzijl – Staatsbosbeheer, recreatiecentrum De Kluft en de gemeente Steenwijkerland onderzoeken of zij het noodlijdende bezoekerscentrum in Ossenzijl kunnen ontwikkelen tot een zogeheten European Wetland Center.

Het buitencentrum in Ossenzijl verkeert in zwaar weer. Staatsbosbeheer zegde onlangs de contracten van twee uitzendkrachten op, waarna vrijwilligers vreesden voor sluiting van het bezoekerscentrum. Staatsbosbeheer ging daarop op zoek naar partners om een gezamenlijke invulling te geven aan het gebouw middenin de Weerribben. De natuurorganisatie heeft die gevonden in de gemeente en recreatiecentrum De Kluft. Binnenkort ondertekenen alle partijen een intentieverklaring om te onderzoeken hoe er tot een European Wetland Center gekomen kan worden.

Slechte staat

Eén stap is een nieuw gebouw. ,,Het bezoekerscentrum is op dit moment in slechte staat”, vertelt Hans van de Beek van Staatsbosbeheer. Dat erkent ook wethouder Bram Harmsma, die verwacht dat het huidige gebouw het niet zal overleven. Van de Beek hoopt dat het European Wetland Center een plek van iconische waarde wordt. ,,Toeristen kunnen hier zien hoe bijzonder het landschap is. Het gebied verdient het.”

Hoe de samenwerking er precies uit komt te zien is nog onbekend. Eerst wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn en welke procedures gevolgd moeten worden. Bij de kosten staat nog een groot vraagteken, daar Staatsbosbeheer al jaren kampt met een bezuinigingsopdracht. De gemeente steunt in ieder geval het project, aldus Harmsma. De wethouder ziet naast een educatief bezoekerscentrum ook een commerciële invulling voor zich. ,,Je zou kunnen denken aan een hotel of restaurant. Maar dat gaan we allemaal onderzoeken.”

Overnachtingen

Ook recreatiecentrum De Kluft sluit aan bij het project. Eigenaar Oeds van den Berg wil er samen met de gemeenten en de natuur- en terreinbeheerders een unieke plek van maken. ,,Bezoekers kunnen straks langere tijd genieten van het gebied. We zijn namelijk van plan om hier een plek te creëren waar bezoekers meerdere nachten kunnen blijven.”

De nieuwe plannen passen volgens Harmsma perfect in de ontwikkeling om de toeristenstroom te spreiden over Steenwijkerland. ,,Het European Wetland Center versterkt de identiteit van het gebied. We willen graag dat toeristen langer in onze regio blijven. Het nieuwe bezoekerscentrum is een manier om dat te stimuleren. Het is belangrijk dat dit op een duurzame manier gaat, met respect voor de natuur en veel aandacht voor educatie.”