Brandweer zorgt voor spannend ochtendje op Emmaschool

Steenwijk - Hoe zorg je voor een veilig huis? Hoe belangrijk zijn rookmelders? De brandweer kwam woensdagmorgen naar de Emmschool in Steenwijk, mét brandweerauto. De leerlingen konden al hun vragen stellen en de brandweerauto van binnen en buiten bekijken.

Voor sommige jonge kinderen was het in eerste instantie wel spannend, maar uiteindelijk hebben alle leerlingen veel geleerd en zeker ook genoten deze ochtend.

Project brandweer op school

De brandweer kwam op bezoek in het kader van de preventieweken en het project brandweer op school. Drie brandweermannen en twee dames van de GHOR (Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie Regio) legden van alles uit. De GHOR is een tak van de veiligheidsregio.

Lesmateriaal voor alle groepen

Het project brandweer op school is een doorlopende leerlijn over de brandweer. Er is lesmateriaal voor alle groepen en komt jaarlijks terug. Het lesmateriaal is onderverdeeld in een digitaal programma met werkbladen voor groep 1/2 en werkboekjes met digitaal materiaal voor groepen 3/4, 5/6 en 7/8. Voor alle groepen is de opbouw van het lesprogramma gelijk en komen de thema’s voorkomen, alarmeren, vluchten en bestrijden aan bod.

Wat houdt het brandweerwerk in?

De Steenwijker brandweer heeft verteld over wat hun werk allemaal inhoudt: over veiligheid in en rondom huis, over rookmelders en over de brandweerauto die de kinderen ook van binnen en buiten mochten bekijken. De kinderen hadden veel vragen en de medewerkers namen uitgebreid de tijd om deze vragen te beantwoorden.

De medewerkers van de GHOR leerden de kinderen hoe te handelen bij brandwonden en reanimatie, maar wordt ook breder getrokken, is eigenlijk een basis EHBO voor alle basisschoolleerlingen.

Een ontruimingsoefening volgt nog

Er volgt nog een ontruimingsoefening als vervolg op deze lessen.