Landschapskunstenaar Erick de Lyon geeft kunstlezing in Bibliotheek

Steenwijk Op initiatief van de Commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland en in samenwerking met de Bibliotheek Steenwijk worden kunstlezingen georganiseerd, over Kunst in de Openbare ruimte.

Als vijfde spreker in deze serie is op 29 november Erick de Lyon, beeldend kunstenaar en oprichter van Atelier de Lyon, uitgenodigd. De lezing in de bovenzaal van Bibliotheek Steenwijk begint om 19.30 uur. De titel van zijn lezing is ‘Het omgekeerde denken’. Kosten: € 5,-.

In opdracht van Stichting Weerribben-Wieden was Erick de Lyon een van de drie kunstenaars die gevraagd is (schets) ontwerpen te maken voor o.a. “de Poorten” als onderdeel Park nieuwe stijl Weerribben-Wieden, een ingewikkeld maar fantastisch project. Na een langdurige en zorgvuldige periode van onderzoek is Erick de Lyon uitgekozen dit verder vorm te gaan geven. Hij heeft hiervoor een beeldtaal / vorm ontworpen die mensen gaan onthouden, natuurlijk vormgegeven rieten vormen en simpele stalen U profielen die meerdere functies in zich dragen. Een beeldtaal die het landschap omsluit, omarmt, er uit voortkomt, puur zoals het Weerribben-Wieden landschap zelf.

„Het is belangrijk dat je een kunstwerk met één handgebaar kunt uitleggen” , zegt De Lyon. „Er moet een beweging in zitten.”

De Lyon is een kunstenaar pur sang. Als hij wordt uitgenodigd voor een opdracht vraagt hij zich altijd eerst af of het wel noodzakelijk is om wat te doen. Vaak is niets doen, opruimen of herschikken een veel betere ingreep. De wereld is al vol genoeg. Zijn visie op de visuele vervuiling van de openbare ruimte en zijn projecten als Deltawerk //, Bunker 599, Werk aan het Spoel, Waterlijn en vele andere ontwerpen zijn spraakmakend.