Erik Krikke overhandigt lijflied aan Invictus Games Team

Steenwijk - De band 7evenBridges met Steenwijker Erik Krikke in de gelederen, heeft zaterdag de single Invincible als het officiële lijflied van het Nederlandse Invictus Games Team overhandigd.

De Invictus Games zijn een soort Paralympics voor gewonde militairen, die in 2020 in Nederland, in Den Haag, worden gehouden (9-16 mei). Zaterdag werd de single overhandigd tijdens de presentatie van de sportploeg in Doorn. Tijdens de overhandiging was de top van Defensie aanwezig. Minister Ank Bijleveld stuurde een tweet: „Een prachtig eerbetoon van veteraan Erik Krikke en zijn band 7evenBridges aan zieke en gewonde militairen.”

Erik Krikke was een van de sprekers. „Ons nummer Invincible heeft als doel om bij te dragen aan nog meer erkenning en waardering voor alle mensen die beschermen wat ons dierbaar is en tijdens de uitoefening daarvan fysiek of mentaal gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden. Zij verdienen ons grootste respect.”

„Ik kreeg fantastische reacties op mijn speech.” Daarna werd het lijflied met videoclip ten gehore gebracht. ‘En dat deed heel veel met het publiek. De herkenning, erkenning, maar ook de energie in het lied”, vertelt Erik, die spreekt van een onvergetelijke dag.

„We geven het lied cadeau aan het Nederlandse team. De opbrengst gaat dan ook naar hen toe. Daarom hopen we ook dat het aanslaat in andere landen.”

Operatie Geslaagd

Het begon in september 2018. Twintig gewond geraakte militairen die meededen aan de Invictus Games in Sydney woonden de theatervoorstelling Operatie Geslaagd in Rabo Theater De Meenthe bij. De voorstelling was geijkt op het boek Operatie Geslaagd van Erik Krikke. De Steenwijker was in 2007 tien weken operatieassistent chirurgie in een militair ziekenhuis in Kandahar in Afghanistan. Deze uitzending heeft de rest van zijn leven bepaald. Eenmaal thuis moest zijn grootste gevecht nog beginnen. Erik lijdt aan posttraumatische stress stoornis (PTSS). Zes jaar lang heeft hij de oorlogstrauma’s weggestopt, maar daarna van zich afgeschreven.

Speciaal voor het Nederlandse team was de voorstelling eenmalig aangepast, zodat zij in de schijnwerpers kwamen. De top van Defensie en de minister van Defensie, Ank Bijleveld, waren ook aanwezig. „Eenmalig hebben we het nummer Invincible live gebracht en de reacties waren zo overweldigend. Het zorgde voor verbinding en eenheid. Daar moesten we meer mee doen.’”

Steun

Ze kregen steun van Invictus Games (de Foundation en van het Nederlandse team) en Defensie. ‘En medewerking van Elwin van Alst, die heeft samengewerkt met de topdj’s Armin van Buuren en Martin Garrix. ‘Hij mocht beeldmateriaal van de Invictus Games gebruiken en heeft een prachtige videoclip gemaakt.’

Het lied is een eerbetoon aan alle gewonde en zieke militairen. „Ze hebben een hoge prijs betaald. Zowel fysiek als mentaal. Ze hebben een lange weg te gaan. Het lied laat de veerkracht zien om te herstellen. Wat ook met mij is gebeurd”, vertelt Erik Krikke.

„Iedereen in Nederland en ver daarbuiten zou de gedachte achter het lied moeten omarmen. Een steun in de rug van de mensen die strijden om zichzelf te overwinnen!”

Janken

En dat gebeurde. Ook het team van Invictus Afghanistan besteedde aandacht aan het nummer. „Ik zit hier met de tranen in de ogen en kippenvel over mijn hele lijf. Uitgerekend het land waar ik zelf gewond ben geraakt pakt het nummer vast en steunt het. Janken hier! Het land waar ik gevallen ben, en mij nu spontaan helpt met opstaan.”


Gerelateerd nieuws