Matthias M. uit Meppel blijft langer vastzitten voor de moord op Halil Erol (dna-matches van slachtoffer en verdachte)

De 42-jarige hoofdverdachte uit Meppel van de moord op Halil Erol moet langer in de cel blijven. Volgens het OM zijn er diverse dna-sporen van Matthias M. en het slachtoffer op dekbedovertrekken en een IKEA-stoelhoes aangetroffen.

Daarmee is er een duidelijkere link tussen M. en het slachtoffer, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Dat M. langer vast moet blijven zitten, is bepaald door de rechtbank in Zwolle. Zijn advocaat vroeg ook niet om zijn vrijlating, tijdens de tweede openbare zitting.

De inhoudelijke behandeling van deze moordzaak laat sowieso nog maanden op zich wachten, voorspelde het Openbaar Ministerie. Dit komt door een wachttijd bij het Pieter Baan Centrum (PBC) van zo’n vierenhalve maand.

Halil Erol verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Het slachtoffer uit Steenwijk is vermoord, door de jaren heen zijn meerdere lichaamsdelen van Erol teruggevonden. Bij de zitting waren ruim tien familieleden van het slachtoffer aanwezig.

Diverse DNA-sporen

De 42-jarige Matthias M. uit Meppel, die niet aanwezig was, wordt door justitie verdacht van het vermoorden van de toen 36-jarige Erol. Dit zou in de toenmalige woning van M. in Meppel zijn gebeurd.

Het lichaam van Erol is in stukken gesneden, verpakt en op diverse plekken in het land gedumpt. De officier van justitie gaf aan tijdens de zitting dat er diverse dna-sporen (haren) zijn gevonden. Het gaat om DNA van Matthias M., van zijn vriendin en van het slachtoffer.

Zo is er DNA van Matthias M. gevonden bij een zak waar lichaamsdelen van Halil Erol in zijn verpakt. Het gaat om een hoes van een IKEA-stoel. De armen (zonder handen), bovenbenen en voeten werden in deze IKEA-zak op 22 juni 2010 gevonden in de Steenwijker Aa bij Eesveen.

In de bossen van het natuurgebied De Kiersche Wijde bij Wanneperveen zou Matthias M. een deel van de romp van Erol hebben begraven in een aangetroffen dekbedovertrek. De romp werd op 31 januari 2013 door twee wandelaars gevonden.

Er is DNA van M., van zijn vriendin en van het slachtoffer aangetroffen. De Meppeler verdachte heeft ook zo’n soort dekbed gehad, blijkt uit een foto die in 2006 in de Van Mesdagkliniek in Groningen van M. is gemaakt.

Het hoofd en de handen van Erol worden nog steeds vermist.

Sporenonderzoek

Bij de vorige pro forma-zitting ontkende de 42-jarige verdachte alle betrokkenheid. Nu was hij niet eens aanwezig. De officier van justitie vermoedt dat een inhoudelijke behandeling van deze zaak ergens eind mei, mogelijk begin juni op zijn vroegst kan plaatsvinden.

De verdachte moet nog worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De wachttijd bedraagt momenteel achttien weken. ,,Hij kan eind januari terecht. Dan moet hij zes weken worden geobserveerd. Met rapportage en bestuderen zit je zo eind mei”, aldus de officier.

Momenteel wordt ook nog onderzoek gedaan naar twee scheppen die zijn gevonden in de garage van het oude huis van M.

Matthias M. werd in juni opgepakt nadat nieuw sporenonderzoek zijn richting op wees. De Meppeler was in 2010 ook al eens gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van Halil Erol, een vader van twee dochters.

Ook de ex-vrouw van Erol werd toen opgepakt. Zij loopt op vrije voeten, maar wordt nog steeds als verdachte in deze zaak beschouwd.

Eerdere moord

Matthias M. verbleef in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (PFC) vanwege een eerdere moordzaak uit 1997. M. vermoordde de toen 29-jarige fysiotherapeute Anne-Marie van Loon op beestachtige wijze.

Ze werd in de nacht van 10 op 11 oktober 1997 bij de Spokeplas in Noordwolde doodgeschopt door de toen 20-jarige M. na een mislukte vrijpartij. Hij kreeg acht jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd.