Kiers trekt bod op aula in Noordwolde in

Noordwolde – Uitvaartverzorger Sako Kiers uit Frederiksoord trekt zijn bod in op de aula in Noordwolde. Dat heeft Kiers het bestuur van de uitvaartvereniging en de Rabobank laten weten. ‘Mijn hulp wordt in Noordwolde niet gewaardeerd.’

Het besluit is een reactie op de verhitte ledenvergadering van 'De Laatste Eer' op woensdagavond. Daar werd besloten de verkoop van de aula aan te houden in afwachting van een financieel onderzoek door een commissie. Kiers heeft geen enkel begrip voor het besluit. Hij vindt het ‘niet constructief’. ‘Ze zoeken naar de oorzaak van de problemen, maar kiezen niet voor de oplossing die ik heb aangeboden. Dat heeft blijkbaar geen prioriteit.’

Kiers had aangeboden om voor 152.000 euro de aula te kopen. Ook zouden leden dan per uitvaart nog 300 euro van hun gespaard geld terugkrijgen. Nu krijgen ze niets meer. Met het bod was ook hypotheekverstrekker de Rabobank tevreden en daarmee was de in financiële nood verkerende uitvaartvereniging ogenschijnlijk uit de brand. De accommodatie zou voor het dorp behouden blijven en de vereniging was van de vaste lasten van het pand af.

Hogere kosten door uitstel verkoop

De leden kozen er tot verbijstering van Kiers dus voor om pas op de plaats te maken. Mocht het pand alsnog verkocht worden, dan is dat op z’n vroegst over een paar maanden. Maar dan ziet de wereld er financieel weer anders uit. Kiers mist daardoor bepaalde fiscale voordelen en het pand moet opnieuw getaxeerd worden. De kosten zijn ongetwijfeld hoger.

In de wetenschap dat er nu al te weinig mensen in Noordwolde overlijden om het pand rendabel te exploiteren, is het volgens Kiers nu nog onwaarschijnlijker geworden dat de accommodatie voor Noordwolde behouden blijft. Hij gooit de deur overigens niet definitief dicht. Ook in 2020 valt er altijd nog wel met hem te praten.

‘Ik heb geen raar bedrag geboden, maar dat wordt wel door enkele luidruchtige leden gesuggereerd. Er zijn daar mensen die denken dat ik er beter van wordt. Het kost 160.000 euro voor ik het pand op naam heb.’ Kiers beraadt zich nu ook over de kosten die hij heeft gemaakt. Zo deed hij dit jaar het onderhoud van het pand en de tuin, omdat de vereniging in de rode cijfers is belandt.

Faillisement dreigt

Nu het pand niet is verkocht komen vaste lasten dus weer voor rekening van de vereniging. En dan is het volgens Kiers maar de vraag wat de Rabobank nu doet. ‘In Noordwolde denken ze de kosten uit een lege portemonnee te kunnen betalen. Gaat er iets mis, dan gaat het mis’, doelend op de reële optie dat de vereniging nu failliet gaat. De kans dat hij dan alsnog het pand koopt acht hij niet groot.