Vogelweelde reddende engel van show

Ruinerwold – Vogelvereniging Vogelweelde uit Meppel was de reddende engel van het regiokampioenschap voor Noordwest-Overijssel. Andere verenigingen uit de regio hebben weinig zin om de tentoonstelling te organiseren. ,,Wij vinden het mooi om te doen en er is binnen de vereniging ook wel belangstelling voor”, reageert voorzitter Teun Lok van Vogelweelde.

Donderdagavond werd de show geopend en werden de prijzen uitgereikt. Van de veertien aangesloten verenigingen, hadden er slechts zeven vogels ingezonden. ,,Er zouden wel 900 inzenders kunnen zijn, het zijn er maar 61. Die hebben wel voor 504 vogels gezorgd”, laat Lok weten. ,,Dat heeft ook te maken met het grote anatal tentoonstellingen in korte tijd.” De man uit Wanneperveen zegt er direct bij dat Vogelweelde ook volgend jaar wel weer voor de organisatie zorgt.

Vogelweelde is al langer te gast in dorpshuis De Buddingehof in Ruinerwold, wat voor een regio Noordwest-Overijssel best wel bijzonder is. Vogelweelde Meppel is de enige Drentse vereniging in die regio, maar heeft wel vele leden uit de omgeving. In Ruinen bijvoorbeeld zitten er nogal wat, zoals Jan Vriend, die donderdagavond met drie bekers naar huis ging voor zijn kanaries. Ook Teun Lok ging met een beker naar huis, al heeft hij wel een mening over het strooien met bekers, bij iedere tentoonstelling weer. ,,Ik heb al eens een doos aan de zwemvereniging in Zwartsluis gegeven, die zijn er blij mee. Halen ze het vogelembleem eraf en plakken er een zwemmer op.”

De kwaliteit was volgens de keurmeesters weer uitermate goed, hetgeen ook bleek uit de hoge scores. De Regiobokaal ging dit keer naar vogelvereniging Vogelkring Steenwijk en Omgeving, dat één punt voorbleef op Vogelvreugd uit Ens, de titelverdediger die ervan overtuigd was de beker weer mee naar huis te kunnen nemen. Vogelweelde werd derde.

De kampioenen van de regio zijn bij de zangkanaries P. Romkes (Vogelvrienden Urk, enkeling en stel) en R. Kruithof (Vogelweelde Meppel, stam); kleurkanaries J.S. Lok (vv Waterslager Vollenhove, enkeling) en J. Vriend (Vogelweelde, stel en stam); vorm- en postuurkanaries E.J. Veen (Vogelkring Steenwijk, enkeling), J. Vriend (Vogelweelde, stel) en W. Stoelwinder (Vogelvrienden, stam); stand tropische vogels D. Korf (Vogelvreugd Ens, enkeling) en A. de Rond (Waterslager, stam); overige tropische vogels K. Poolman (Vogelvreugd, enkeling) en E.J.M. Willemsen (Vogelvreugd, stel); standaard kromsnavels J. Buitenhuis (Edelzanger Steenwijkerwold, enkeling) en T. Lok (Vogelweelde, stel); overige kromsnavels W.A. Smit (Vogelweelde, enkeling) en J. Vink (Edelzanger, stel); Europese vogels N. Plat (Vogelkring, enkeling); OK-vogels J. Buitenhuis (Edelzanger, enkeling); jeugdkampioenen J.L. Buijs (Waterslager, rijstvogel opaat) en A.J.J. Wind (Vogelvreugd, grijsrugdwergpapagaai). Het bondskruis was voor Alwin Smit van Vogelweelde.