Kamerlid heeft idee voor toerismespreiding

Giethoorn - In de Tweede Kamer ligt een voorstel om een landelijk gecoördineerde data-alliantie voor toerisme in het leven te roepen. Het is de bedoeling dat toeristische hotspots Giethoorn, Kinderdijk en Zaandam daarin met elkaar samenwerken.

Zaterdag bracht VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, samen met CDA-Kamerlid Maurits von Martels de indiener van het voorstel, een bezoek aan Giethoorn. Het Kamerlid werd in het waterdorp ontvangen door wethouders Bram Harmsma en Tiny Bijl en ondernemer Miriam Slomp-Dekkers.

Bezoekersstromen

Aartsen wil 500.000 euro beschikbaar stellen voor een systeem, waarmee bezoekersstromen met behulp van technologie in kaart kunnen worden gebracht. Dit sluit aan bij de wens van veel regionale partijen waaronder de samenwerking tussen Giethoorn, Kinderdijk en Zaandam. „Het is een ontwikkeling waar wereldwijd aan wordt gewerkt en kan ook worden ingezet bij evenementen”, schrijft Aartsen in het ingediende voorstel.

„Door toeristen beter over Nederland te spreiden kan een bijdrage geleverd worden aan zowel de leefbaarheid in gebieden met overtoerisme als in gebieden waar meer toeristen juist bijdragen aan leefbaarheid en economische groei”, denken Aartsen en Von Martels.