Rechtbank: veehouder Wapserveen verwaarloosde runderen

Zwolle - Een 53-jarige veehouder uit het Drentse Wapserveen heeft zijn runderen ernstig verwaarloosd. De man kreeg een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf opgelegd, zo vonniste de rechtbank in Zwolle maandag.

Als de 53-jarige veehouder opnieuw in de fout gaat, moet hij een maand de cel in. Ook wordt zijn bedrijf dan voor een halfjaar stilgelegd, oordeelden de rechters. Daarnaast moet hij nu al een taakstraf van 150 uur verrichten.

Ongeoorloofd vervoer

Bij een controle in zijn stallen in februari zag een dierenarts een ernstig verzwakt kalf. Het was ziek, maar bleek een dag later tegen de regels in naar een slachterij in Oldemarkt vervoerd te zijn. De veehouder had op bijbehorende formulieren gezet dat het dier niet ziek was. Fraude, zo oordeelden de rechters. Mogelijk moet volgend jaar ook de slachterij zich voor de rechter verantwoorden voor het ongeoorloofd vervoeren van een ernstig verzwakt dier.

Slechte kwaliteit voer

Veel runderen op het bedrijf waren vermagerd, zo oordeelde de rechtbank. Dit vanwege ,,onvoldoende goed, gezond en voor de diersoort en leeftijd geschikt voer'', aldus de rechtbank. Het ruwvoer had onvoldoende kwaliteit en was muf en stonk en er zaten schimmelplekken in. De veehouder is in 2014 voor soortgelijke feiten veroordeeld. Hij liet op de zitting twee weken terug al weten geen runderen meer te houden. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie.

 

Michiel Satink