Christmas Carols door Cantica Sacra en Saxofoonorkest

Steenwijk - Aan de vooravond van het 40-jarig jubileum zal Cantica Sacra, met dirigent Claartje van Dokkum, opnieuw met veel plezier het traditionele kerstconcert presenteren. En wel op vrijdag 13 december in de Grote Kerk in Steenwijk. ‘Classics & Carols’ kreeg het deze keer als titel mee.

In de afgelopen 40 jaar heeft het koor een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zowel wat betreft ledenaantal als repertoire-keuze. Maar wat niet veranderd is in al die jaren is het kerstconcert in de Grote Kerk, waarin Christmas Carols altijd een belangrijke rol spelen.

De muzikale begeleiding is in handen van Het Saxofoonorkest, onder leiding van Karl Veen. Beide dirigenten kennen elkaar al heel lang en samen blikken zij terug op de afgelopen jaren. In 2011 werd er voor de eerste maal samengewerkt tussen de beide enthousiaste verenigingen. „Een gouden combinatie”, luidde toen de recensie. „Het orkest had toen nog niet heel veel ervaring met begeleiden van koren”, licht dirigent Claartje van Dokkum toe, „maar dat werd dus een enorm succes! Sindsdien zijn ze al verschillende malen onze gast geweest.”

Canterbury

„Ja, sindsdien hebben we regelmatig met verschillende koren opgetreden”, zegt Karl Veen, „zowel in binnen- als buitenland. In 2018 zijn we bijvoorbeeld naar Engeland geweest. Daar hebben we in Canterbury een concert gegeven met het koor dat het jaar daarvoor te gast was bij Cantica Sacra. En afgelopen september zijn we samen met een mannenkoor naar Praag geweest. Daar hebben we een concert gegeven in de beroemde Smetana Hall”, vertelt Karl glunderend, „dat was prachtig!”

Karl Veen studeerde saxofoon aan de conservatoria Groningen en Utrecht. Daarnaast studeerde hij hafabra directie en dwarsfluit. In de jaren ’70 en ’80 was Karl als hoofddocent saxofoon verbonden aan de conservatoria van Enschede, Groningen en Leeuwarden. „Zo lang ken ik Karl al”, zegt Claartje, „want in die periode studeerde ik zang en koordirectie in Leeuwarden. Wie had toen kunnen denken dat we samen later zoveel mooie projecten zouden doen!”

"Mijn lust en mijn leven"

Want niet alleen bij Cantica Sacra, maar ook bij Claartje’s andere koren en bijvoorbeeld op haar jaarlijkse koorweekend op Terschelling is Karl met zijn orkest een graag geziene gast. „En wat een hele prettige bijkomstigheid is”, roept Claartje onmiddellijk, „hij kan werkelijk alles arrangeren voor zijn orkest. Daardoor kunnen we ook zoveel mooi veelzijdig repertoire laten horen.” „Ja, dat is toch wel mijn lust en mijn leven”, lacht Karl. „Sommige projecten kosten honderden uren en dan ga ik gewoon ’s nachts door. Maar het vertaalt zich uiteindelijk altijd weer in heel veel voldoening en heel veel plezier in het muziek maken, want daar gaat het tenslotte om!” „Zo is het precies”, beaamt Claartje, „en dat is denk ik ook wel de ‘klik’ die we met elkaar hebben. Ik vind het ook ontzettend leuk dat Karl op bijna al onze concerten komt, gewoon als luisteraar.” „Ja, dat klopt wel”, zegt Karl, „mijn vrouw Riemke en ik zijn na al die jaren van prettige samenwerking toch wel een beetje fan geworden. En ik kijk ook weer erg uit naar dit gezamenlijke kerstconcert!”

Feestelijk concert

Zoals de titel ‘Classics & Carols’ al aangeeft belooft het een zeer gevarieerd concert te worden, met ‘klassiekers’ van Händel, Vivaldi, Buxtehude en Bach. Maar ook prachtige composities van hedendaagse componisten als Rutter, Chilcott en Gjeilo staan op het programma. Kortom: een feestelijk concert, om de liefhebbers van sfeervolle koormuziek en de warme klanken van het Saxofoonorkest in de juiste stemming te brengen in deze donkere dagen voor kerst.

Aanvang concert: 20.00 uur; de kerk is om 19.00 uur open. Kaarten aan de kerk kosten € 17,50 en € 15,- in voorverkoop, verkrijgbaar bij koorleden en Foto Jan Vredenburg of te reserveren via www.canticasacra.nl. T/m 16 jaar gratis toegang; studenten vanaf 16 jaar krijgen € 5,- extra korting op vertoon van schoolpas of studentenkaart.