102-jarige Femmie Winter-Dekker woont nog steeds zelfstandig

Steenwijk - Femmigje Winter-Dekker is vandaag (dinsdag) 102 jaar geworden. Burgemeester Rob Bats kwam haar namens de gemeente Steenwijkerland feliciteren met deze respectabele leeftijd.

Femmie Dekker werd op 10 december 1917 geboren in de Nijeveensche Bovenboer. In 1925 verhuisde zij met haar ouders naar Onna, waar zij eerst in een boerderijtje naast huidige Achterweg 1 kwamen te wonen; van daaruit verhuisden zij naar een boerderij aan de Achterweg 5 in Onna.

In 1941 is Femmie getrouwd met Albert Winter en veranderde haar naam in Femmie Winter-Dekker, zij woonden in bij haar ouders op Achterweg 5. In 1942 werd hun eerste dochter, Hielkje, geboren, in 1945 kwam hun tweede dochter, Klaasje, ter wereld, zij zijn beiden op Achterweg 5 geboren.

Sinds 1947 aan de Burg. Stroinkweg

In 1946 is het gezin Winter verhuisd naar de Burg. Stroinkweg en van daaruit is het gezin in 1947 verhuisd naar woning elders aan de Burg. Stroinkweg,waar Femmie Winter-Dekker nu nog steeds woont.

In 1965 trouwde Hielkje Winter met Anton van Kooten uit Veenendaal en verhuisde toen, vanwege het werk van Anton, naar Veenendaal. In 1966 werd haar eerste kleinkind (Harold) geboren, in 1972 de tweede (Christel) en in 1980 de derde (Patrick), inmiddels heeft ze 6 achterkleinkinderen (Marit, Dagmar, Mika, Silke, Jens en Lievijn. Helaas kwam in 1967 haar jongste dochter Klaasje, op 21-jarige leeftijd, door een noodlottig verkeersongeval te overlijden.

Bond van Plattelandsvrouwen

Femmie Winter-Dekker was vooral in het huishouden actief, maar ook heeft zij veel werk verricht voor de plaatselijke afdeling van de Bond van Plattelandsvrouwen, alwaar zij ook in het bestuur heeft gezeten. Naast het huishouden heeft zij thuis ook veel aan handwerken gedaan, zoals breien, borduren en ook kleding naaien was een bezigheid van haar.

In de jaren 70 en begin jaren 80 werd zij samen met Albert vaak meegenomen op vakantie naar vooral Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk door de familie Jonkers uit Onna.

Uitstapjes met de trein en de Mobilet

Haar oudste kleinkind Harold kwam in de jaren 70 en begin jaren 80 elke schoolvakantie logeren in Onna en samen met Albert maakte ze o.a. uitstapjes met de trein en de Mobilet (bromfiets)

Haar man Albert werkte o.a. bij de Landbouwbank en Houthandel Wicherson. In 1985 overleed haar man Albert aan de gevolgen een ernstige ziekte. In 1994 was Femmie getuige van het huwelijk van haar oudste kleinzoon Harold en in 2010 was zij getuige van het huwelijk van de jongste kleinzoon Patrick.

Nog steeds zelfstandig wonen

Vanaf 1985 woont Femmie dus alleen, maar dankzij de hulp van buren, bekenden en thuiszorg kan zij hier nog steeds zelfstandig wonen. Ook haar dochter Hielkje en schoonzoon Anton kwamen veel weekenden op bezoek en deden dan ook wat werkzaamheden en gingen met haar op stap. Helaas overleed haar oudste dochter Hielkje op 74-jarige leeftijd in mei 2016.

2 dagen per week naar de dagbesteding

Op dit moment gaat Femmie 2 dagen per week naar de dagbesteding voor ouderen in Nijenstede. Gelukkig kan zij nog steeds - met hulp - in haar huidige woning verblijven.