Gemeente koopt NS-station aan

Steenwijk - De gemeente Steenwijkerland heeft het NS-station (het linkergedeelte) aangekocht en wil er een aantrekkelijke toegangspoort van maken waar bezoekers welkom worden geheten.

In de hal komen grote foto’s van de pareltjes van dit gebied: Giethoorn, Weerribben-Wieden, Blokzijl, Vollenhove, Frederiksoord en Steenwijk als vestingstad. ‘Hier worden bezoekers verleid om kennis te maken met de regio die veel te bieden heeft’, zegt wethouder Bram Harmsma. ‘Dat is nu niet het geval. Als je eenmaal op het station aankomt, dan komt het gebouw niet overeen met wat voor moois we te bieden hebben. Dan druk ik me nog voorzichtig uit.’ Eerder noemde Harmsma het gebouw ‘aftands’.

Trots uithangbord

“We willen de bezoeker het gevoel geven dat hij op een bijzondere plek is aangekomen. Met een uitstraling die past bij het gebied Weerribben-Wieden. Het wordt ons visitekaartje, al moeten we nog wel wat aan de uitstraling van het station doen. We zetten in op een fris gerestyled gebouw, zodat het intercitystation toekomstbestendig en tegelijk een trots uithangbord is. Het biedt direct toegang tot het hart van de vestingstad Steenwijk en is onze ‘pronketalage’ voor wat er nog meer te bezoeken is: het Nationaal Park, Giethoorn, de voomalige Zuiderzeestadjes en de Koloniën van Weldadigheid. Dit zijn voorbeelden van onze prachtige bezienswaardigheden waarmee we de bezoeker willen verleiden om het gebied te bezoeken. Want het uiteindelijke doel is niet om alleen dagjesmensen te ontvangen, die Giethoorn willen bezoeken, maar ze hier langer laten verblijven. Naast Giethoorn is hier zoveel moois te zien en te beleven.’

Ook via het water

Ook wordt de stationsomgeving een mobiliteitsknooppunt. ‘Elektrische fietsen om die parels te bezoeken. Bussen die toeristen daar naar toe vervoeren en 200 meter verder op, tussen het gebouw van Zorggroep Oude en Nieuwe Land en het Ondernemershuis, begint het water. Per ecowaterliner of per kano kan de toerist naar Giethoorn, Blokzijl en Weerribben-Wieden.’ In ieder geval krijgt ‘slim reizen’ een belangrijke plek. Met behulp van digitale ontwikkelingen (apps) kunnen bezoekers gemakkelijk reserveren, betalen, informatie krijgen en hun route bepalen.

Iedereen meeprofiteren

Het intercitystation ligt centraal tussen drie Nationale Parken: Weerribben-Wieden, Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. Daarnaast heeft de regio nog meer te bieden, zoals de hunebedden in Drenthe en de Koloniën van Weldadigheid. De ontwikkeling van station Steenwijk is onderdeel van de nieuwe Regiodeal die net is ingediend door de regio Zwolle bij het Rijk. Wethouder Bram Harmsma: “met deze ontwikkeling levert Steenwijk een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio. We willen namelijk dat iedereen meeprofiteert van het toerisme in onze regio. De komende jaren verwachten we nog meer toeristen in onze regio. De ontwikkeling van het station is een van de manieren waarmee we het toerisme kunnen verspreiden en geleiden in de regio. Uiteraard op duurzame manier.”

Met de regiodeal zijn miljoenen gemoeid. Het NS-station is al opgenomen in het zogenaamde bidbook, waarin plannen zijn gepresenteerd om het toerisme te verspreiden. Er is al 11,9 miljoen euro van de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland om enkele projecten te kunnen uitvoeren. Om alle projecten te kunnen realiseren is het college op zoek naar 6 miljoen euro. Die hoopt ze te vinden bij het Rijk.

Integrale uitstraling

‘Een langgekoesterde wens gaat dan in vervulling.’ Met de aankoop is € 640.000,- gemoeid. Het gaat om het linker gedeelte van het station. ‘Dit gedeelte was van PostNL; het rechterdeel is van NS en Prorail. En NS wil ook investeren in kleinere stations, ook die van Steenwijk. In een volgende fase willen we overeenstemming bereiken met Perron3 en Bloemsierkunst Pas Sans Fleurs, die hier zijn gevestigd. Het gebouw moet wel een integrale uitstraling krijgen.’

Hoe het gebouw er uit komt te zien, is afhankelijk van wat de gemeenteraad en de inwoners willen. ‘Hoe komt het gebouw er uit te zien, wat komt er in en hoeveel geld hebben we ervoor over. Dat is aan de gemeenteraad en ook aan de inwoners, waarvoor we informatiebijeenkomsten gaan houden.’