‘Eerste bewoners spelen competitie’

Steenwijk - In de vroege ochtenduren wordt er al een balletje gegooid. „We zijn hier in de buurt dagelijks aan het jeu de boulen, behalve als het regent”, zegt Alie Wayboer. De baan aan de Prinses Irenestraat, die drie jaar geleden het levenslicht zag, is een plaatje.

Hij wordt dan ook prima onderhouden en is in perfecte staat. In maart werd de baan nog stevig opgeknapt en voorzien van fraaie nieuwe tegels. Er lagen al tegels aan de kopse kant en zijkant van de baan. Daardoor kunnen mensen nu gemakkelijk met de rolstoel, scootmobiel of rollator langs de baan. De bewoners hebben in het voorjaar ook met vereende krachten nieuwe kleurrijke beplanting aangebracht.

‘Lol in het spel’

„Zo’n vijftien mensen uit de buurt maken er dagelijks gebruik van. En er zijn ook wel anderen die incidenteel, vaak met kinderen, op de baan jeu de boulen.” De lol in het spel met ballen en butje is zo groot dat drie sportievelingen zich hebben ingeschreven voor de wintercompetitie. Die wordt dit jaar afgewerkt in de hal van de But’84 en op de buitenbanen van Vledderboules. Het gaat om Dick en Alie Wayboer en Wietske de Boer. „De eerste keer zijn we behoorlijk afgedroogd”, zo klinkt het. Dick probeert het wat anders te verwoorden. „We speelden best goed, maar de tegenstanders waren beter. Wel hadden we een prijs in de verloting.” Er bestaat een kans dat meer mensen uit de buurt volgend jaar aan de wintercompetitie deelnemen. „Onze eerste ervaringen als gastspelers zijn goed, hartstikke leuk.”

Prachtige jasjes

De jeu de boulers lopen sinds zaterdag rond in prachtige jasjes. „Gekregen van sponsor Carlos Hofstee van Handyman Multidiensten. Hij was hier bij ons straatwerk aan het doen, en toen heb ik hem gevraagd”, zegt bewoner Jan Henk Amsink die ook graag een balletje mag gooien. „Mede door de komst van de baan is de buurt een stuk socialer geworden. Je leert elkaar op deze manier beter kennen”, zo wordt ervaren. ‘Zo hebben we hier ook een buurttuin en eens per jaar een gezamenlijke barbecue.” Vanwege het sociale karakter zijn er ook al buurtbanen bij Zonnekamp, Oostermeenthe, en op de Torenlanden. Sociaal Werk de Kop wil de banen promoten, en Alie, Wietske en Dick fungeren daarbij als een soort van promotieteam. „Meer van dit soort banen in de gemeente lijkt ons een uitstekend idee”, aldus Sandra Lampe van Sociaal Werk de Kop. „Goed voor de cohesie in wijken en kernen.”

Don van der Veen