Kerstzaalvoetbal beleeft straks zijn 39e editie

Steenwijk - Tussen Kerst en Oud en Nieuw kent Steenwijk al sinds jaar en dag twee tradities. Twee hoogtepunten die deze periode van het jaar nog meer kleur geven. Dat zijn het cabaret en het Kerstzaalvoetbaltoernooi van Steenwijker Boys. In beide gevallen is het vermaak in De Meenthe.

De kerstbal gaat voor de 39e keer rollen. Dat betekent dat ze binnen de club in hun hoofd ook al bezig zijn met de vierde lustrumeditie. „Volgend jaar de veertigste editie. Tja, inderdaad. Dat moet een mega jubileum worden”, zegt clubvoorzitter Ad Smid. „Zelf heb ik nog deelgenomen aan het eerste toernooi. Nog een keer de toppers van toen laten opdraven, of is dat beter van niet?”, zo klinkt het met een lach.

Geen damestoernooi

Vorig jaar was er voor het eerst ook een damestoernooi, gewonnen door VWC uit Munnekeburen dat in de finale te sterk was voor Steenwijkerwold. Voor deze editie krijgt het damestoernooi geen vervolg. „Veel dames moeten in deze periode werken en er zijn ook veel zwanger”, zo wordt als reden gegeven. „Uiteraard is het wel de bedoeling dat er volgend jaar weer een damestoernooi is.” Ook FDS is niet meer van de partij, want dat heeft geen eerste elftal meer. d’Olde Veste’54 is er wel weer bij na het ‘conflict’ van vorig jaar. De speeldata zijn vrijdag 27 en zaterdag 28 december. Oftewel de twee dagen na Kerst. „Ons toernooi is nog steeds het meest aansprekende in de regio in de Kerstperiode. Dat is mede te danken aan de goede organisatie en medewerking van de Meenthe.”

Loting

De loting heeft al plaatsgevonden. Er wordt dit jaar gespeeld in twee poules van zeven teams. In poule A voetballen Steenwijker Boys zondag, Willemsoord zondag, Olde Veste 1, De Blesse, FC Meppel, DVSV en VV Steenwijk. De B poule wordt gevormd door Steenwijker Boys zaterdag, Willemsoord zaterdag, Oldemarkt, Olde Veste 2, Giethoorn, Steenwijkerwold en Heerenveen zaterdag. De eerste vier teams van elke poule gaan door naar de kwartfinales. Het openingsduel op vrijdag wordt om 13.30 uur gespeeld tussen Olde Veste 1 en De Blesse. Een wedstrijd duurt veertien minuten. Op deze openingsdag worden er tot 21.00 uur poulewedstrijden gespeeld. Uiteraard is ook dit jaar weer de vraag wie de grote wisselbokaal mee naar huis mag nemen. Voor alle deelnemende teams is er sowieso een beker. Verder zijn er ook andere bijzondere prijzen te winnen. Het gaat om de bokaal voor de topscorer, beste speler, minst gepasseerde doelman en Fair Play Cup. Vorig jaar was Clint Kruisweg van FDS topscorer en werd hij ook uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. De minst gepasseerde doelmannen waren Christian Weijs van Willemsoord zaterdag en Gijs Baltussen van FDS. De Fair Play Cup ging naar Heerenveen zaterdag.

Finaledag

Zaterdag 28 december is de finaledag. Ook dan wordt er gevoetbald vanaf 13.30 uur. De eerste wedstrijd gaat tussen gastheer Steenwijker Boys zondag en Willemsoord zondag. Eerst worden de wedstrijden in de poules voortgezet. Vanaf 17.00 uur spelen de beste vier teams van elke poule de kwartfinales. De nummers vijf en zes in de poule zijn uitgeschakeld. Dat betekent dat op dat moment ook de nummer vier uit een poule in principe nog toernooiwinnaar kan worden. Om 18.15 uur wordt begonnen aan de halve finales. Beide winnaars spelen om 20.00 uur de finale. Aansluitend is de prijsuitreiking op de sportvloer. Deejays Jos ter Horst en Zaweh zorgen dit jaar voor het muzikale vermaak. De commissie Kerstzaalvoetbal bestaat uit Lammie Mooi, Bert van Ankeren, Anita Diekmann, Petra Tiel Groenestege, Leroy Bakker, Rienk Haanstra, Albert Outjes, Wouter Esselink. Arbiters zijn Sytse Westerveld, Henk Boland, Frits Spreen en Arnold Leenders. Clubman Joop Peemen doet de sportverzorging.