Steenwijkse MO 15-1, MO 15-2 en MO 17-2 winterkampioen

Steenwijk - De samenwerking tussen voetbalverenigingen ‘d Olde Veste ’54 en VV Steenwijk pakt goed uit. De gezamenlijke MO 15-1, MO 15-2 en MO 17-2 hebben zich al verzekerd van het winterkampioenschap. De MO 17-1 kan aanstaande zaterdag winterkampioen worden.

Op zaterdag 30 november stelde MO 15-1 thuis het winterkampioenschap veilig door met 3-1 te winnen van ST Steenwijkerwold/Willemsoord MO 15-1. “Het trainen bij Olde Veste begon allemaal wat onwennig,” vertelt Nienke de Haan (14), die vorig jaar nog uitkwam voor VV Steenwijk MO 15-1. De eerste helft van dit seizoen trainde ze op de velden van Olde Veste met haar oude team, dat nu ST VV Steenwijk-d’Olde Veste ‘54 MO 15-1 heet. Volgens de voorstopper ging het daarna beter. “We konden het steeds beter vinden met de MO 15-2 van Olde Veste en als we bij wedstrijden speelsters tekort kwamen, konden we die van haar lenen. Omgekeerd hebben wij met de MO 15-2 meegedaan,” legt ze de manier van samenwerken tussen de twee clubs uit. Esther van Dongen is coach van de MO 15-1. “Het een hechte groep, ze hebben iets voor elkaar over en een goede klik met trainer Yannick Wagteveld.”

Zakelijke overwinning

De MO 15-2 behaalde veel progressie. “De eerste wedstijd tegen Rouveen verloren we met 5-0, maar langzamerhand ging het steeds beter. We speelden steeds meer als team, hielpen elkaar en maakten mooie goals,” vertelt rechtsvoor Marrit van der Veen (14). De kampioenswedstrijd speelde MO 15-2 afgelopen zaterdag tegen Dwingeloo MO 15-1. Met een 0-1 overwinning verwezen de Steenwijkse meiden Dwingeloo naar de tweede plaats en mochten zij zichzelf kampioenen noemen. “Een mooie, maar ook zakelijke overwinning,” vindt coach Gerrit van der Veen, die de meiden van blijdschap zag dansen op de tafel. “Dit is heel knap, ook omdat het team deels jonger dan 13 jaar en onervaren is.”

Niveau steeg

MO 17-2 speelde op dinsdagavond 3 december haar kampioenswedstrijd tegen DESZ MO 17-1. “We begonnen heel gespannen en stonden in de rust nog met 0-1 achter,” vertelt laatste vrouw Cheyenne Kingma (16). Dankzij een speech van trainer Rik Kingma en zijn positiewisselingen, kantelde de wedstrijd. Maar liefst 150 toeschouwers zagen MO 17-2 uiteindelijk met 4-1 winnen en het winterkampioenschap binnenhalen. Deze meiden trainden net als de MO 17-1 bij VV Steenwijk. Kingma zag het niveau van de meiden, die vorig seizoen nog VV Steenwijk MO 17-1 vormden, na elke wedstrijd stijgen. “Ze hebben veel geleerd van de technisch sterke meiden van MO 17-1 die we soms hebben geleend. De speelsters weten elkaar goed te vinden en zien elkaar ook buiten het veld.”

De MO 15-1, MO 15-2 en MO 17-2 mogen alle drie promoveren van de eerste klasse naar de hoofdklasse. Of ze ook daarin gaan uitkomen, kunnen de beide clubs nog niet zeggen. “We weten nog niet of we dat allemaal kunnen coördineren, dat gaan we later beslissen,” zegt Esther van Dongen. Eerst gaan de drie teams nog een kampioensfeestje vieren. En aanstaande zaterdag gaan de speelsters mee als supporters met MO 17-1 in de bus naar Den Ham. “Het kampioenschap kan de MO 17-1 bijna niet ontgaan, alleen als Den Ham met 20-0 wint, dan is zij kampioen,” blikt trainer Inge Wierda alvast vooruit. Dat zou betekenen: vier uit vier. Mooier kan niet voor de samenwerkende clubs.