RSG-leerling Revi Gerner glimt van trots

Steenwijk/Onna - Revi Gerner uit Onna en leerling van RSG Tromp Meesters heeft met het Nederlandse team de wetenschapswedstrijd, International Junior Science Olympiad (IJSO), in Quatar de bronzen medaille behaald.

Deze olympiade daagt leerlingen uit na te denken over de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN en is voor hen een inspiratie om als wetenschappers in spé hier in de toekomst mede invulling aan te geven. Dit jaar gingen 409 leerlingen uit 67 landen de strijd met elkaar aan.

De wedstrijd bestond uit drie onderdelen: een individuele meerkeuze toets, een open vragen toets en praktische opdrachten in teamverband. De toetsen waren geïnspireerd door typische Qatar thema's zoals de vorming van parels, de Arabische koffie 'Qakwak', het door Qatargas gebruikte 'gastreinen' raffinageproces voor de productie en transport van aardgas en hoe dromedarissen zich met betrekking tot het watergebruik aangepast hebben aan de droge omstandigheden in de woestijn.

Schopkracht

Het thema voetbal kwam aan de orde bij een opgave over de effectiviteit van scheenbeschermers, waarbij gekeken werd naar het opvangen van de schopkracht. Verder werd nagegaan hoe elektrochemie gebruikt kan worden bij het opsporen van dopinggebruik. In het practicum stond het onderzoek naar de kwaliteit van water centraal.

Educatief programma

De olympiade is meer dan alleen een kenniswedstrijd. De leerlingen kregen ook een uitgebreid educatief en cultureel programma aangeboden. Ze bezochten Aspire, het sportcomplex waar ook het wereldkampioenschap voetbal in 2022 gehouden zal worden en de hoofdstad Doha: van het ultramoderne gedeelte met de nieuwste wolkenkrabbers tot de oude traditionele marktplaats Souq Waqif.