Coop is eerste dementievriendelijke supermarkt van Steenwijkerland

Steenwijk - Aan de Coop supermarkt, aan de Scholestraat in Steenwijk werden donderdag 12 december de sticker en het certificaat ‘Samen Dementievriendelijk’ uitgereikt. En hiermee is deze supermarkt de eerste in Steenwijkerland die zich dementievriendelijk mag noemen.

„Het was leuk en ook interessant om dit zo samen te doen en we hebben er allemaal wat van opgestoken”, zeggen de deelnemers. De uitreiking vond plaats tijdens ‘Zorg en Boodschappen’, een van de wekelijkse buurtwerkactiviteiten van Sociaal werk De Kop, die op de donderdagochtend in de Coop plaatsvindt. Hier werden de contacten gelegd met Arnold Talstra, supermarktmanager van de Coop, om deze training aan te bieden aan de medewerkers.

Wat kun je het beste doen?

En zo kwam het dat een groep van 10 medewerkers onlangs getraind werd in het herkennen en omgaan met mensen met dementie. Naast een stukje theorie over geheugenstoornissen werd er geoefend. Wat kun je het beste doen wanneer er onduidelijke vragen worden gesteld door een klant? Of deze de pincode is vergeten of misschien zonder af te rekenen de winkel wil verlaten?

Veel narigheid voorkomen

De training werd gegeven door medewerkers van het project Samen Dementievriendelijk. Casemanager Rika Roffelsen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (deskundige op het gebied van dementie) en Kees Mol, belangenbehartiger van Alzheimer-Nederland waren ook bij deze training aanwezig. Kees Mol: „We hopen dat er meer supermarkten aan deze training mee willen gaan doen. Het kan veel narigheid voorkomen wanneer je alert bent op klanten waarbij sprake is van geheugenproblematiek.”

Ruim 320 deelnemers

Mei 2018 werd de eerste training in Steenwijkerland gegeven, inmiddels staat de teller op ruim 20 en hebben ruim 320 mensen deelgenomen. Als eerste werd er een training gegeven aan medewerkers van het gemeentehuis. Vervolgens volgden diverse groepen zoals leden van verenigingen, de brandweer, sociaal werkers, vrijwilligers van de Woldhulp, de Landerijen en meer. En in 2020 gaat het door en staan de eerste trainingen weer op de rol. Zo ontvangen medewerkers van ‘De laatste Eer’ en medewerkers van Albert Heijn Van Etten in februari ook een training. „Hiermee geven we met elkaar vorm aan een Dementievriendelijk Steenwijkerland.”, zegt Rika Roffelsen.

In Steenwijk is er ook een Dementheek en worden alzheimercafé avonden gehouden. Iedereen kan informatie vinden op de website van het Netwerk Dementie Steenwijkerland. https://dementie-steenwijkerland.nl/

Wie zelf mee wil doen aan een training of vragen heeft, wordt uitgenodig zich te melden bij Sociaal Werk De Kop, via info@sociaalwerkdekop.nl of 0521-745080.