„Het is geen treurwilg, het is een liefdesboom!”

Steenwijk - Er kwamen veel ontroerende verhalen voorbij onder Joris’ Kerstboom in Steenwijk, gistermiddag- en avond. Veel mensen willen in deze kerstperiode graag een dierbare ‘in het licht’ zetten, om hem of haar extra te bedanken. KRO-NCRV-presentator Joris Linssen was erbij met zijn team, om bijzondere verhalen vast te leggen voor zijn tv-programma.

Het was voor hem zijn eerste bezoek aan Steenwijk. In een groot aantal provincies is hij in deze periode te gast met het project Joris’ Kerstboom en wat betreft de provincie Overijssel viel deze eer te beurt aan Steenwijk. Voor veel mensen een trekker, want al snel was het druk donderdagmiddag op het plein voor de Grote of Sint Clemenskerk. Verschillende mensen wilden met hem op de foto en Joris poseerde gewillig met fans.

Brief van Chris

Margreet Knoop uit Steenwijk werd verrast door het initiatief van haar man Chris, die Joris geschreven had naar aanleiding van zijn oproep om bijzondere verhalen. Chris (58) is door ziekte afhankelijk van zijn scootmobiel en woont al vijf jaar in Zonnekamp. Margreet is verhuisd zodat ze dichterbij het verpleeghuis woont en vaker even een bezoekje kan brengen. Beiden waren aangedaan door de mooie brief die Chris voorlas, waarbij hij zijn liefde voor Margreet uitsprak. Het stel is enorm positief en is nog altijd heel gelukkig met elkaar. „Ik kan niet zonder haar, zij is mijn alles, mijn engel op aarde”, zei Chris, die daarom graag een foto van haar in de boom wilde hangen.

„Hopelijk volgend jaar weer”

„Een indrukwekkend verhaal”, vond Joris. „Chris was van mijn leeftijd toen hij in het verpleeghuis kwam, dat is best confronterend.” Hij benadrukte het positieve van het project Joris’ Kerstboom: „Het is geen treurwilg, het is een liefdesboom!” Als het aan de organisatie ligt, komt Joris’ Kerstboom volgend jaar weer terug naar Steenwijk.

Joris Linssen stapt gemakkelijk op mensen af, net als in zijn programma Hello Goodbye en mensen praten graag met hem. Rond half zes, toen het even rustig was op het plein, hapte hij gezellig een hamburger weg met Harry van Dalfsen, van de Taakgroep Anders naar Kerst van de PKN in Steenwijk. Van Dalfsen zorgde ervoor dat Joris’ Kerstboom naar Steenwijk kwam. Intussen zorgde dominee Bob Haanstra voor extra sfeer op het plein met zijn accordeon.

Kraampjes

Nieuw dit jaar zijn de mooie kraampjes, door vrijwilligers eigenhandig gemaakt. „We krijgen heel veel hulp, van vrijwilligers en sponsoren”, zegt Van Dalfsen. „We timmeren ook dit jaar weer behoorlijk aan de weg, met de Grote Kerk als hart van Steenwijk. Nu de kerstboom, zaterdag Dickens, met de verhalenverteller in het pand Zoer en optredens in de kerk, de week erop doen we mee aan de kerstwandeling en op 27 december is er natuurlijk de Top 2000.” Als droom voor volgend jaar ziet hij een kerstbuffet voor zich, bedoeld voor mensen die weinig te besteden hebben, in de Grote Kerk, verzorgd door de verschillende restaurants in Steenwijk. „Maar dat is nog een hele organisatie.”

Er waren gedurende de middag verschillende muzikale optredens. Om 20.00 uur gingen alle lichten uit en zette Joris de kerstboom in het licht.