Natuur profiteert al vijf jaar van trailruns

Dwingeloo -Evenementenbureau Adam & Events viert twee jubilea. Het bedrijf bestaat dit jaar niet alleen vijf jaar, zaterdag wordt ook de 50e trialrun gehouden: de RunForestRun Dwingelderveld.

De RunForestRuns zijn niet meer weg te denken van de activiteitenkalenders in Drenthe en Noord-Overijssel. Trailrunning is ‘off-road hardlopen': door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes. Duizenden hardlopers hebben de voorbije jaren deelgenomen aan trailruns waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen. Naast een sportieve uitdaging leveren de RunForestRuns ook een bijdrage aan de natuur waarin de runs worden gehouden. Zo wordt er zaterdag weer een geldbedrag van meer dan 1.000 euro gedoneerd aan het lokaal natuurproject in het Dwingelderveld en is er in de afgelopen vijf jaar al meer dan 50.000 euro geschonken voor lokale natuurprojecten.

„De runs hebben de trailrunsport in Drenthe en een stukje Overijssel op de kaart gezet”, zo zegt Winfried Bats. Hij is de grote man achter de trailruns. „In het begin was men sceptisch over de trailrunmogelijkheden, maar onderhand trekken de evenementen trailrunners vanuit heel Nederland, België en Duitsland naar het noorden.” Vanuit de visie van de organisatie willen zij ook iets van waarde creëren voor de natuur waarin zij hun sport mogen bedrijven. „Wij doneren bij al onze evenementen een bedrag dat aan een concreet vooraf vastgesteld doel in hetzelfde gebied wordt besteed.”

Donaties

In de eerste jaren werden de donaties voornamelijk besteed aan recreatiedoelen, zoals een bankje, of zelfs regulier beheer. Tegenwoordig worden de donaties van Adam&Events meer aan natuurgerichte doelen besteed zoals een oeverzwaluwwand, het inzaaien van akkerranden met kruidenmengsels of ei-afzetplaatsen voor hagedissen. Van de donatie bij het evenement in Dwingeloo worden steilranden op de heide ten behoeve van insecten gecreëerd. „De donatie van 2,50 euro van iedere inschrijving zorgt ook voor communicatie naar de deelnemer omdat we uitleggen wat er met het geld gebeurt", aldus Winfried Bats. „Ik heb in de afgelopen jaren veel meer geleerd over de natuur en de kwetsbaarheid ervan. Veel zaken waar ik mij niet van bewust was. Ik had geen idee van de kwetsbaarheid van broedende vogels in het broedseizoen. Waarschijnlijk heb ik tijdens de biologielessen nooit goed opgelet. Dat zal voor veel mensen gelden. Je hebt soms geen idee van wat de gevolgen zijn van je eigen gedrag in de natuur. Dus ook op dat vlak dragen wij bij aan een betere natuur.”

Sabotage

En ondanks het feit dat de trailruns een bijdrage leveren aan het verbeteren van de natuur, heeft de organisatie soms ook te maken met natuurliefhebbende mensen die het niet eens zijn met de runs. „En die mensen nemen dan het recht in eigen hand door onze routebewijzering te saboteren. Dit gebeurt ook helaas nog bij mountainbiketochten. Wat deze mensen echter over het hoofd zien, is dat de gemarkeerde routes er juist voor zorgen dat wij op bepaalde kwetsbare plekken niet komen. Daarnaast hebben zij er ook niets over te zeggen en is het saboteren van een hardlooproute gewoonweg vandalisme, en dat is strafbaar.”

Op de website www.sport4nature.nl wordt bijgehouden waar de donaties aan besteed worden en wat de voortgang van een project is. De organisatie hoopt over vijf jaar de mijlpaal van 100.000 euro aan donaties te hebben gepasseerd en toonaangevend te zijn voor andere organisaties waar het gaat om een concrete bijdrage leveren aan de natuur. De trailrun Dwingelderveld start zaterdag om 10.30 uur op camping Torentjeshoek in Dwingeloo.