Wie kan er nog een huis kopen?

Regio - Stijgende huizenprijzen en strengere hypotheekregels maken het in veel gemeenten steeds lastiger om een woning te kopen. Ook in Drenthe en de Kop van Overijssel zijn betaalbare woningen schaars. Het is daarom opvallend dat in Steenwijkerland en in Meppel nog wel woningen beschikbaar zijn voor mensen met een bruto inkomen tot 25.000 euro.

In Steenwijkerland is nog 2,4% van de huizen bereikbaar voor mensen met dat inkomen. In Meppel gaat het om 3,6% van de koopwoningen. Dat blijkt uit cijfers van Calcasa.

Staphorst (0,1%), Westerveld (0,5%), Weststellingwerf (0,8%), De Wolden en Zwartewaterland (beide 1,0%) hebben bijna geen woningen voor mensen met een bruto salaris tot 25 mille. Dit is het bedrag dat volgens Calcasa het gemiddelde jaarinkomen is van een startende brandweerman of verpleegkundige.

Voor mensen met een loon van 36.000 euro bruto is meer keuze aan woningen. De meeste keus is in Steenwijkerland. Daar is 9,7% van de woningen betaalbaar voor dit jaarinkomen. Zwartewaterland (8,9%), Meppel (7,9%) en Weststellingwerf (7,7%) hebben ook nog aanbod.

In Staphorst, Westerveld en De Wolden is minder dan 3% van de woningen bereikbaar voor deze doelgroep, waar de startende politieagent of leraar deel van uit maken.

De gemiddelde brandweerman of verpleegkundige met tien jaar ervaring, en met een jaarlijks bruto inkomen van 47.000 euro hebben voldoende aanbod. Hoewel in Staphorst nog slechts 8,3% van de koopwoningen met dit inkomen te betalen is, ligt dat in de andere gemeenten in de regio wel anders. Meppel (28,8%), Steenwijkerland (28,3%) en Weststellingwerf (27,8%) bieden een ruime keuze. In Westerveld (11,7%), De Wolden (10,5%) zijn er ook nog wel koophuizen voor deze doelgroep te vinden.