Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Bescherm de online reputatie van je bedrijf

Voor ondernemers is het beschermen van de online reputatie steeds belangrijker geworden. Een ex-zakenpartner die online modder gaat gooien, kan je zakelijk kapot maken. Daarom bestaan er speciaal voor zakelijke partners sociale media clausules die je kunt opnemen in een overeenkomst.

In veel zakelijke contracten is het al gebruikelijk om met elkaar af te spreken dat bedrijfsgeheimen na het einde van de samenwerking niet naar buiten worden gebracht. Tot voor kort was er nog geen duidelijke oplossing voor het tegenhouden van negatieve publiciteit door ex-zakenpartners. Het stranden van een zakelijke relatie kan een ontevreden gevoel geven bij de partij die zich benadeeld voelt. Door de sociale media is het laagdrempelig om iets negatiefs over je voormalige zakenpartner te publiceren. Bijvoorbeeld door een bericht op Facebook of Twitter. Eenmaal een negatief bericht op de sociale media kan een kettingreactie opleveren van andere betrokken partijen of klanten. Zaken die een ex-zakenpartner via de sociale media over je publiceert kunnen een enorme impact hebben. Online reputatieschade van een bedrijf of ondernemer moeten we niet onderschatten: het kan leiden tot het einde van de onderneming.

Als er eenmaal negatieve berichten over je bedrijf of de ondernemer zelf op het internet staan, dan is het ontzettend moeilijk die te laten verdwijnen. Dat soort berichten verspreiden zich als een olievlek over het internet. Nu zijn ondernemers aangewezen op het ‘recht om vergeten te worden’ of moeten naar de rechter stappen. Om online reputatieschade in het zakendoen te voorkomen, bieden wij al enige tijd sociale media clausules aan in zakelijke contracten. Met deze sociale media clausules regel je dat je over elkaar, na het einde van de zakenrelatie, geen persoonlijke informatie over de ander prijsgeeft op het internet en dat je geen whatsapp berichten en dergelijke op sociale media publiceert. Maar ook bijvoorbeeld niet over het gedrag en de handelswijze van je ex-zakenpartner. Overtreedt een ex-zakenpartner de in de sociale media clausules gemaakte afspraken dan moet hij/zij aan de ander een flinke boete betalen. Het is ook mogelijk om op een eenvoudige manier de clausules nog toe te voegen aan reeds bestaande zakelijke contracten. Dit kan een hoop problemen in de toekomst helpen voorkomen. 
 Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van je mogelijkheden.